1. Anasayfa
  2. Gündem

800 Yıllık Tarihi Kapının Restorasyon Hikayesi

800 Yıllık Tarihi Kapının Restorasyon Hikayesi

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmiş olan Antalya Korkuteli’nde bulunan 800 yıllık Alaaddin Cami tarihi Kapısı 2016 yılında restorasyon faciasına uğradı.

Sivas Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasındaki taç kapıya benzerliğiyle dikkat çeken bu yapı Prof. Dr. Ahmet Çaycı’nın 94 yıllarında yazdığı tezde; “Anadolu Selçuklu sonrası ortaya çıkan ve yeni bir arayış içindeki bölgesel hüviyetteki beyliklerin sanat denemesinin nadir örneklerinden biri” olarak nitelendirmişti.

Hürriyet gazetesinin duyurduğu haberde, 2016 yılında taç kapı sökülerek çıkan parçalar gelişi güzel etrafa saçılmıştı. Üstelik bu eserin başında duran bir görevlide yoktu.

Uzmanlar tarafından statik problemi olan yapının sökülüp yeni baştan yapmak yerine, özgünlüğünün bozulmadan sağlamlaştırma tekniği ile yapılması gerektiğini söylemişlerdi.

Fakat ne yazık ki tarihi kapı gelişigüzel söküldüğü için düzeltilemeyecek şekilde tahribata uğramıştı. Yayılan haberden sonra Vakıflar Genel Müdürlüğü soruşturma başlatmış ve restorasyonu yapan firmadan iş alınmıştı.

Tarihi Kapı Yeniden İhale Edildi

2018 ocak tarihinde başka bir firma ‘‘Alaaddin Camisi Onarımı ve Çevre Düzenleme (Portal Kapı ikmal işi)” adı altında ihaleyi kazanmış ve restorasyona başlamıştı. Son halinde ise eski kapıdaki motiflerin çoğu yok olmuş ve tarihi silinmiş bir kapı karşılıyor bizi.

Tepkini Göster
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. 06/07/2019

    Berbat.
    Ne kadar para harcandı acaba işçilik adı altında.
    Gitti tarih..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir