1. Anasayfa
  2. Ekonomi

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir? Ne Kadar Kazanır?

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir? Ne Kadar Kazanır?

Yönetim bilişim sistemleri teknoloji ile yönetim alanını bir araya getiren bir meslek dalıdır. Son yıllarda birçok üniversitede bu alanla ilgili bölümler açılmaya başlanmıştır.

Hem işletme hem de bilişim dalının harmanlanmasıyla ortaya çıkan bu bölüm, son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Hem dolgun maaş alabilmesi hem de ihtiyacın oldukça fazla olması insanların bu mesleği tercih etmesini sağlamıştır.

Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir?

Hayat koşulları gereği birçok insan günlük yaşamında bilgi sistemlerini kullanır. Özellikle kurumsallaşmış işletmeler faaliyetlerini iyileştirmek için bilişim uzmanlarından hem teknolojik hem de yönetim alanı ile ilgili uzmanlaşmış kişilerden yardım almak ister. İşte bu iki alanda faaliyet gösteren yönetim bilişim sistemleri devreye girer.

yönetim bilişim sistemleri nedir

Bilgisayar uzmanları yeteneklerini idari konularla birleştirerek daha faydalı olmayı amaçlar. Yönetim bilişim sistemleri genel itibariyle yöneticilerle bir kuruluş içindeki departmanları organize etme, değerlendirme ve verimli bir şekilde yönetme imkânı sağlayan bilgisayar tabanlı bir sistemdir. Birçok kaynaktan veri toplayan, derleyen ve okunabilir formatta sunan bir prosedür.

Yöneticiler günlük rutin işlerden, üst düzey stratejiye kadar kararlar vermek için ihtiyaç duydukları tüm bilgilere kapsamlı bir genel bakış sağlayan raporlar oluşturmak için yönetim bilişim sistemini kullanır. Günümüzde yönetim bilişim sistemleri büyük ölçüde veri derlemek ve sunmak için teknolojiyi kullanır.

Yönetim bilişim sistemlerinin ana rolü karar vermeyi desteklemek amacıyla iş operasyonları hakkında rapor vermektir. Bunun amacı kuruluşun tam potansiyele ulaşabilmesi ve böylece rekabet avantajı kazanabilmesi için daha iyi ve daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.

Yönetim Bilişim Sistemleri Kimler İçin Uygundur?

Yönetim bilişim sistemleri, bilgisayar ve işletmeye karşı ilgisi olan herkes için uygun bir alandır. Çünkü ikisinin kesiştiği bir noktada yer alır. Yönetim ve bilişim bir arada kullanılır. Programlama, işletme, pazarlama, proje, sistem analizi gibi birçok alanı bir arada bulundurur.

yönetim bilişim sistemleri kimler tercih etmeli

Genel olarak matematiksel düşünme ve analiz yeteneği olanlar, bilgisayara karşı hevesli olanlar, planlama yapabilen insanlar tercih etmelidir. Kısacası karma bir bölümdür. Bu konulara karşı ilgisi olan herkes için uygun bir meslektir.

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunu Ne İş Yapar?

Bu alanı tercih etmeden önce herkesin aklına ilk gelen konulardan biri de “Yönetim bilişim sistemleri mezunları ne iş yapar?” sorusudur. Bu bölüm mezunları teknoloji ve endüstriyel faaliyetlerin bulunduğu her yerde iş bulma imkânına sahiptir.

Bilgi işlem bölümlerinde, bankalarda, yazılım şirketlerinde aktif olarak iş bulma imkânı vardır. Buralarda asıl görevi, almış oldukları eğitim çerçevesinde yaşam koşullarını kolaylaştırmak için bilişim sistemlerini şirketlere uygulamaktır.

Mezun olduktan sonra 2 alanda görev yapma imkânı bulunmaktadır. Birincisi bilişim ayağında, ikincisi ise yönetim ayağında çeşitli sorumluluklar alabilir. Bilişim ayağında, programcı, seo uzmanı, veritabanı uzmanı, sistem analisti, yönetim bilişim sistemleri uzmanı gibi görevlerde yer alabilir. Yönetim ayağında ise satış, pazarlama uzmanı, proje yöneticisi, insan kaynakları uzmanı, iş zekâsı uzmanı gibi görevlerde bulunabilir.

Yönetim Bilişim Sistemleri Mezunu Ne Kadar Kazanır?

Bu alanda bir bölümü bitiren çoğu insanın iş bulma imkânı vardır. Yani işsiz kalmak olanaksız gibi görünebilir. Yönetim bilişim sistemleri uzmanları çok değişken miktarlarda maaş alabilirler. Yetenekleri ve çalışmış olduğu şirket doğrultusunda yaklaşık 5000 TL ile 15.000 TL arasında bir maaş alabilir. Bu oranlar çalışma performansınıza ve verimliliğinize bağlı olarak daha yukarılara çıkabilir.

thumbnail
Önerilen Yazı
En İyi Meslekler ve İtibarı Yüksek 20 İş Alanı

Kaynak : Yönetim Bilişim Sistemleri (wikipedia.org)

Tepkini Göster
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir