1. Anasayfa
  2. Sağlık

Yel Girmesi / Rüzgar Çarpması Belirtileri ve Tedavisi

Yel Girmesi / Rüzgar Çarpması Belirtileri ve Tedavisi

Havalar ısındığında, sıcak bastığında veya terlediğimizde kapıları ve pencereleri açarız. Halk arasında rüzgar çarpması, yel girmesi veya cereyanda kalma olarak tabir edilen; karşılıklı olarak açılan kapı ya da pencere arasında oluşan hava akımının arasında kalmak çeşitli hastalıklara veya ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Çoğunlukla yel girmesi sırt veya boyun bölgesinde görülür.

Bazen de çok terlediğimizde klima gibi soğutucu özelliği bulunan cihazları açarız. İster işte, ister evinizde, bir alışveriş merkezinde veya arabanızda olun, soğuk hava üfleyen klimalar sizi anlık olarak ferahlatabilir. Bununla birlikte, klimaların sıcak ve nemli havalarda geçici bir rahatlama sağlayabilmesine rağmen, potansiyel olarak her yaştan insan için bir sağlık sorununun kaynağı olduğu da unutulmamalıdır.

Not : Yel girmesi durumu sadece soğuk havalarda olmaz. Stres veya vücudu geren durumlarda da yel girmesi görülebilir. Göğüs bölgesinde yel girmesi durumu var ise muhakkak bir doktora görünün. Çünkü kalp krizi bazen göğüs bölgesindeki rüzgar çarpması ile karıştırılabiliyor.

Rüzgar Çarpması / Yel Girmesi Belirtileri

Hava akımına veya klimaya bir süre maruz kalma durumunda birçok rahatsızlık görülebilir. Bu rahatsızlıklar öncesinde bazı belirtiler görülmeye başlar. Başlıca belirtileri şunlardır.

  1. Baş Ağrısı: Rüzgar veya klima karşısında kalan kişilerde kısa bir süre sonra baş ağrısı başlar.
  2. İshal: Rüzgar akımına maruz kalma sonucunda bağırsakların üşütmesine ve bu yüzden de ishal gibi birtakım hastalıkların oluşmasına neden olabilir.
  3. Eklem ağrıları: Yel girmesine maruz kalan kişilerde genellikle eklem ağrıları görülebilir.
  4. Ateşlenmek: Rüzgarda kalmanın en önemli belirtisi ateşin yükselmesidir. Bu durum birkaç gün boyunca etkisini gösterir.
  5. Halsizlik: Şiddetli halsizlik özellikle hava akımına maruz kalan kişilerde sıklıkla görülür. İştahsızlık, bulantı ve daha fazlası halsizliğe eşlik eden diğer belirtilerdir.
  6. Cilt kuruluğu: Özellikle klimanın açık olduğu ortamlarda geçirilen uzun saatler cildinizin nem kaybetmesine neden olur. Sürekli olarak nemlendirici kullanmalısınız, aksi halde cilt kuruluğundan şikayetçi olabilirsiniz.
  7. Solunum Problemleri: Sürekli hava akımına maruz kalma, burun ve boğazın normal işleyişini bozabilir. Mukoza zarında solunum tıkanmasına ve iltihaplanmaya neden olabilir. Klimalar ise akciğerleri etkileyebilir.
  8. Boyun Ağrısı: Özellikle terlemiş bir şekilde rüzgarda veya cereyanda kalındığında boyun kasları en çok etkilenen yerlerdir. Rüzgarda kalmanın etkisiyle kısa bir süre içerisinde boyun kasılmaya başlar. Ve halk arasında boyun tutulması veya yel girmesi diye adlandırılan rahatsızlık ortaya çıkar.
  9. Burun Akıntısı: Cereyanda ve rüzgarda kalan kişilerde gün içerisinde burun akıntısı baş gösterir.
  10. Kronik hastalığınızın etkilerini artırır: Özellikle klimaların, altta yatan hastalıkların etkilerini artırdığı bilinmektedir. Klima düşük tansiyon, artrit ve nörit semptomları arttırmasıyla bilinir.
  11. Geniz Akıntısı: Burun akıntısının devamında bazı hastalarda geniz akıntısı da görülebilir.
  12. Titreme: Yüksek ateşi olan hastalıklarda diğer bir belirti olarak titreme de görülebilir. Böyle durumlarda acil bir şekilde doktora gidilmeli ve tedbir alınmalıdır.

Rüzgar çarpması ve yel girmesi baş ağrısı başta olmak üzere birçok belirti ile ortaya çıkan bir durumdur. İnsanlar birkaç dakika dahi serin bir ortamda kalsa bir süre rahatlama hissi yaşayabilir fakat ilerleyen günlerde uzun süren hastalıklara maruz kalabilir.

Yel Girmesine Ne İyi Gelir

sıcak su torbası yel girmesi

  • Sıcak su torbası ile bölgeyi ısıtmak, sıcak havlu koymak ve dinlenmek,
  • Basit egzersizler ve masaj,
  • Sıcak duş,
  • Kas gevşetici kremler,
  • Karabaş otu, kimyon, kırlangıç otu, keten tohumu gibi bitkisel çözümler,
  • Dahiliye doktorunun tavsiyeleri,

Rüzgar çarpması sonucu belirtiler ortaya çıktığında ilk olarak bir sağlık kurumuna müracaat etmelisiniz. Bu durumda doktorunuz hastalığınızın seyrine göre ağrı kesici, ateş düşürücü veya kas gevşetici ilaçlar önerebilir.

Evde ise kendi yapabileceğiniz bazı önlemler vardır. Soğuk algınlığına bağlı olarak bitkisel çayları limon ile takviye yaparak içebilirsiniz. Boyun tutulması rahatsızlığı yaşayanlar ise sıcak ortamlarda kalmalı ve bolca dinlenmelidir. Ayrıca sıcak su torbası kasların gevşemesini sağlayabilir. Evde basit egzersizler yaparak ve ağrıyan bölgeye hafif masaj yaparak ağrıyı hafifletebilirsiniz.

Ek olarak eskiler yel girmesi için karabaş otunu önerirler. Kaynatılmış su içerisine 1 tutam karabaş otu atılıp kaynatılır. Karabaş otuna alternatif olarak kimyonda tavsiye edilen bitkisel ilaçlar arasındadır. Aynı şekilde kaynatılmış suya biraz kimyon atılıp 10 dakika kadar bekletilir. Kırlangıç otu da aynı şekilde tavsiye edilir. Keten tohumu ise yel giren bölgeye sürülür. Ağrı kesici etkisi olduğu belirtilir.

Rüzgar çarpması sırt ağrısı yapar mı?

Sırtta bulunan kaslar rüzgarın sebep olduğu soğuk hava nedeniyle kasılır. Bu kasılmalar sonucunda sırt ağrısı meydana gelir. Rüzgâr çarpması ve klima sırtınızı ve boynunuzu hareket ettiremeyecek kadar şiddetli ağrılara sebep olabilir.

Yel girmesini geçirmek için bazı tavsiyeler : Sırta yel girmesi nasıl geçer (anneleresor.com)

Tepkini Göster
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir