Kivi kuşu özellikleri ile ilginç bulunan kuş türlerinden birisidir. Diğer kuş türlerinden farklı bir yapısı olan bu kuşun en belirgin farkı, kanatları olmasına rağmen uçamamasıdır. Bunun yanında kendi boyutuna göre dünyanın en büyük yumurtasını bırakan bir kuştur.
Kivi Kuşu Nedir?
Kivi kuşu birçok yönden benzersizdir. Sadece Yeni Zelanda’da bulunurlar ve uçamazlar. Kivi kuşu başka hiçbir kuşta bulunmayan birçok özelliğe sahiptir. Beş farklı kivi türü vardır ve maalesef bunların bir çoğu tehlike altındadır.
Kivi kuşu, yalnızca Yeni Zelanda’da bulunur. Karşılaştırma açısından, bir tavukla yaklaşık aynı boyuttadır. Kivi kuşu, Yeni Zelanda’da da yaşayan moa (soyu tükenmiş) ile daha yakından ilişkili olduğu söylenir. Fakat Madagaskar’ın fil kuşlarıyla (soyu tükenmiş) çok daha yakından ilişkilidir.
Kivinin atasının moalardan ayrı olarak Yeni Zelanda’ya uçabildiği ve ulaşabildiği varsayılmaktadır. Adaya ulaştığında uçma yeteneğini kaybettiği ve sonunda bugün bilinen kivi kuşu olmuştur. Aslında kivi kuşlarının Latince adı olan Apteryx’dir. Çok küçük, körelmiş kanatları vardır, onları zar zor görebilirsiniz.
Kivi Kuşu Özellikleri
Kivi kuşunun saça benzeyen tüyleri ve çok güçlü, kaslı bacakları vardır. Çok iyi koku alırlar ve gagalarının ucunda oldukça uzun olan burun delikleri olan bir kuştur. Omurgasızları ve tohumları yemek için burun deliklerini kullanırlar. Yiyecekleri tespit etmek için sadece koku duyusunu kullanırlar.
Kivi kuşları oldukça utangaçtır ve genellikle sadece geceleri çıkar. Kivi kuşu, 25 ila 50 yıl arasında uzun bir süre yaşayabilir. Erkek ve dişi bir kez bağlandıktan sonra tüm hayatlarını tek eşli bir çift olarak sürdürürler. Çiftleşme mevsimi boyunca geceleri birbirlerini çağırırlar ve yuvalarında yaklaşık üç günde bir buluşurlar.
Kivi kuşları ormanlarda, çalılıklarda ve otlaklarda yaşar. Yuvalarda, içi boş kütüklerde veya yoğun bitki örtüsünün ortasında uyurlar. Çok bölgeseldirler ve bölgelerini diğer kivilere karşı savunurlar.
Devasa Kivi Kuşu Yumurtası 😯🥚
Dişiler vücut ölçülerine göre büyük yumurtalar taşırlar. Bir dişi vücut ağırlığının dörtte biri kadar yumurta taşıyabilir. Yumurtasının büyüklüğü kivi kuşu özellikleri arasında en başta yer almaktadır. Kivi kuşu bir tavukla yaklaşık aynı büyüklüktedir, ancak yumurtası aslında bir tavuk yumurtasının altı katı büyüklüğündedir.
Bunun nedeni, kivi kuşunun uçmak zorunda olmaması, dolayısıyla ağırlığı üzerinde herhangi bir kısıtlama olmamasıdır. Aerodinamik olmasına gerek yoktur. Kivinin de kemiklerinde insanlar gibi kemik iliği vardır, bu da onları daha ağır yapar.
Dişileri, yumurtanın gelişmesine yardımcı olmak için normal zamana göre üç kat fazla yemek yemelidir. Yumurtadan hemen önce hiçbir şey yiyemez çünkü yumurta midesine baskı yaparak yiyecek için yer bırakmaz. Civcivleri oldukça gelişmiştir. Tüylü olarak doğarlar ve en başından itibaren kendilerini korur. Bununla birlikte, tam boyutlarına ulaşmaları üç ila beş yıl sürer.
Kivi kuşu özellikleri aşağıdaki şekilde listelenebilir;
1) Kivi kuşu, kanatları olmasına rağmen uçamaz.
2) Kivi kuşları gececidir ve bu nedenle geceleri beslenir.
3) Yumurta büyüklüğü bakımından kivi kuşu, kendi ebatlarına göre dünyadaki en büyük yumurtayı bırakır.
4) Gagasının ucunda burun delikleri olan dünyadaki tek kuştur.
5) Kemiklerinde tıpkı insanlar gibi ilik vardır.
6) Dişi kivi kuşlarında 2 yumurtalık varken, diğer kuşların çoğunda sadece 1 yumurtalık bulunur.
7) Tüyleri daha çok kürk gibidir.
8) Kivi kuşunun kediye benzer şekilde bıyıkları vardır.
9) Geceleri, gözlerinden ziyade etrafta dolaşmak için ağırlıklı olarak koku duyusunu kullanır.
10) Gagası ile 12 cm derinliğe kadar kazıp yiyecek avlaması da kivi kuşu özellikleri arasında yer almaktadır.
Kivi Kuşu Nerede Yaşar?
Dünya üzerinde ana vatanları Yeni Zelanda olarak kabul edilir. Kivi kuşu, el değmemiş doğal ormana ihtiyaç duymaz. Çalılıklarda, engebeli tarım arazilerinde, kum tepelerinde ve daha birçok alanda yaşayabilir. Elbette her canlı gibi sevdikleri yerler bulunmaktadır. Özellikle sulak alan bitki örtüsüne sahip yerleri ve nehir kenarlarındaki ağaçlık alanları severler.
Topraktan beslendikleri için kivi kuşu, bir orman tabanının kalın yapraklı çöplerini araştırmak yerine, doğrudan yeme ulaşabilecekleri yerleri tercih eder. Sıkıştırılmış ve sert olduğu için diğer hayvanlarının çiğnediği yerlerden hoşlanmazlar.
Kaynaklar: Kivi Kuşu Özellikleri (wikipedia.org), Uçamayan Kivi Kuşu (benimhayvanlarim.com)