1. Anasayfa
  2. Hayvanlar

Güneş Balığının Özellikleri ve Minik Yavrusu

Güneş Balığının Özellikleri ve Minik Yavrusu

Devasa vücutları ile okyanuslarda dikkat çeken güneş balığı, şüphesiz okyanus sularında yüzen en şaşırtıcı balıklardan birisidir. Onlar aşırılıkların ve gizemlerin canlılarıdır. İşte güneş balığı hakkında, onları dünyanın en garip balığı konumuna sokacak ilginç gerçekler.

Güneş Balığı Nedir?

Güneş balığı Tetraodontiformes ailesine aittir. Bu olağandışı balıkların en küçüğü, yaklaşık 1 m uzunlukta, en büyüğü ise 3,3 m uzunluğundadır. Okyanus güneş balığı, dünyadaki en ağır kemikli balıklardan biridir. Bir yetişkinin ortalama ağırlığı yaklaşık 2200 kg’dır.

güneş balığı dev boyutuna rağmen zarar vermez

Bilimsel adı “mola” olan güneş balığı, diğer büyük pelajik balıkların çoğundan daha yavaş bir yüzücüdür. Yetişkin bir Mola, çoğu kemikli balıkta bulunan ve yüzme sırasında mükemmel bir kontrol sağlayan gazla dolu yüzme kesesinden yoksundur.

İlk başta yavaş hareket eden ve yüzmesinden etkilenen bilim adamları, molanın okyanus akıntılarının götürdüğü yere sürüklenmesi gerektiğini tahmin ettiler. Ancak Güney Kaliforniya’daki güneş balıkları, saatte 3,2 km azami hızla günde 26 km yüzdüğünü gözlemlemişlerdir.

güneş balığı okyanus

Yolculuk sırasında, bir güneş balığı genellikle bol miktarda arkadaşa sahiptir. Yüzerken üzerlerinde, midye de dahil olmak üzere yaklaşık 40 farklı parazit türü gözlemlenmiştir.

Güneş Balığını Nerede Yaşar, Özellikleri Nelerdir?

Güneş balığı genellikle ılıman ve tropikal okyanuslarda yaşar, menzilleri yalnızca yiyeceklerini buldukları suyun sıcaklığı ile sınırlıdır. İnce ve keskin kuyruklu Mola balığı dünyanın her yerinde bulunurken, güney okyanus güneş balığı ve kaplumbağa güneş balığı sadece güney yarımkürede yaşamaktadır. Asya’da dalgıçlar, Bali, Alor ve Maldivler gibi yerlerde güney okyanus güneş balığı ile karşılaşmışlardır.

güneş balığı avlanma

Mola balığının en belirgin özellikleri şunlardır:

  • Mola, okyanus güneş balığının bilimsel adıdır. En yakın akrabaları kirpi balığı ve tetik balığıdır.
  • Güneşlenmeyi severler. Okyanusun en derin, en karanlık kısımlarına avlanmak için daldıktan sonra, vücutlarını yeniden ısıtmak ve sindirime yardımcı olmak için günün yarısını su yüzeyine yakın güneşlenerek geçirirler.
  • Onları vahşi doğada fark edecek kadar şanslıysanız, ölü taklidi yapar gibi yüzerken görebilirsiniz. Bunun nedeni, güneş balıklarının genellikle yüzeyde yan yatarak yüzmeleridir.
  • Parazitlerin istilasına meyillidirler. İlginç bir şekilde, parazitlerden temizlemek için deniz kuşlarını yukarıdan çekmek için yüzeye çıkabilirler.
  • Ortalama okyanus güneş balığı 3 metre uzunluğunda ve 2200 kg ağırlığındadır. Bununla birlikte, en büyük okyanus güneş balığı 2,5 ton ağırlığındadır ve bu onları dünyanın en büyük kemikli balığı yapmaktadır.
  • Çoğu balıktan daha fazla yumurta bırakırlar. Yaklaşık 300.000.000’e kadar yumurta bırakabilir.

dünyanın en büyük kemikli balığı

Güneş Balığının Yavrusu ve Yaşam Koşulları

Güneş balıkları aşırı uçlu hayvanlardır. Dünyanın en ağır kemikli balıklarıdır. Diğer omurgalılardan daha fazla yumurta üretirler. Dişi güneş balığı 300 milyona kadar yumurta üretebilir. Bu yumurtalar suya salınır ve dışarıdan sperm tarafından döllenir.

thumbnail
Önerilen Yazı
Dünyanın En Zehirli Ahtapotunu Tuttu

Yumurtalar kızarır ve hızla çoğalır. Balıklar arasında, yumurtadan yetişkinliğe kadar en büyük boyut artışını gösteren türdür. Doğumdan yetişkinliğe kadar vücut ağırlıklarının 60 milyon katına çıkarlar.

Dünyada güneş balığının düzenli olarak görülebildiği birkaç yer varken, Bali, bu olağanüstü balıklarla herhangi bir güvenlik problemi ile karşılaşmadan dalış yapılabilen dünyadaki tek dalış noktasıdır.

Güneş Balığı Yenir mi?

Kötü kokusu ve lezzetsiz eti olduğu için insanlar tarafından fazla tüketilmez. Dünyanın bazı nadir bölgelerinde bu balığı yiyenler vardır. Ancak tüketmeden önce nasıl hareket edilmesini bilmek gerekir. Vücudunda zararlı bölümleri bulunmaktadır.

Güneş Balığı Zehirli mi?

Bazı deniz canlılarında olduğu gibi vücutları tetrodotoksin zehrini üretebilir.

Güneş Balığı Akvaryumda Yaşar mı?

Boyutu sebebiyle ev tipi akvaryumlarda yaşaması mümkün değildir. Ancak çok büyük şehir akvaryumlarında yaşayabilir.

Kaynaklar : Güneş Balığı (wikipedia.org), Sunfish (luremefish.com), Mola (derin.boun.edu.tr)

Tepkini Göster
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir