1. Anasayfa
  2. Bilim

Uçak Motoru Sesi Saç Kurutma Makinesi Kadar Olabilir

Uçak Motoru Sesi Saç Kurutma Makinesi Kadar Olabilir

Büyük bir şehirde yaşıyorsanız ve yakınlarınızda bir havalimanı varsa uçak motoru sesinden rahatsız olabilirsiniz. Aşırı ısınan hava, tribünlerden geçerken ciddi bir şekilde çevredekileri etkiler.

Geçtiğimiz günlerde üretilen yeni bir malzeme tüm bunları değiştirebilir ve jet motorlarının ses potansiyelini azaltabilir. Bath’s Materials and Structures Center’dan (MAST) araştırmacılar, uçak gürültüsünü büyük bir farkla azaltabilen ultra hafif yeni bir malzeme oluşturarak uçak gürültüsünü azaltmada bir atılım yaptıklarını belirttiler.

uçak ses yalıtımı

Uçak motorlarını yalıtabilen, uçak motoru sesini 16 desibele kadar azaltabilen ve jet motorlarının 140 desibellik gürültüsünü saç kurutma makinesi seviyesine kadar kesebilen yeni ve dikkat çekici derecede hafif bir malzeme geliştirildi.

Ağırlığı düşük tutup, ses yalıtım özelliklerini artırmak için araştırmacılar, daha sonra bir petek iskele yapısına gömülen grafen bazlı bir aerojel oluşturdular. Normal şartlarda üretilen gözenekli malzemeler sesi dağıtmada inanılmaz derecede etkili olsalar da, performans ve havacılık ortamlarında kullanılmak için genellikle çok hacimli ve ağırdırlar. Ancak son derece hafif olan gözenekli bir aerojel kullanmak, havacılık sektörü için oldukça uygundur.

Yeni üretilen bu malzeme, mükemmel bir susturucu olmasının yanı sıra çok hafiftir. Metreküp başına sadece 2,1 kilogram ağırlığındadır. Araştırmacılara göre bu, şimdiye kadar üretilmiş en hafif ses yalıtım malzemesi olduğu anlamına geliyor.

uçak ses seviyesi

Şu andan itibaren 18 ay içinde araştırmacılar, malzemenin uçak motorlarının çevresinde yalıtım olarak kullanılabileceğini umuyorlar. Her şey planlandığı gibi giderse, havalimanlarındaki gürültü kirliliği önemli ölçüde azaltılabilir.

Sadece havacılık endüstrisi yüksek gürültü seviyelerinden muzdarip değildir. Bu nedenle araştırmacılar, yeni malzemenin başka alanlarda da kullanılıp kullanılamayacağını araştırıyorlar.

Ses Yalıtımında Aerojellerin Kullanımı

Çin’in Zhejiang Üniversitesi’nden araştırmacılar, dondurularak kurutulmuş karbon ve şimdiye kadar yapılmış en hafif malzeme olduğunu söyledikleri grafen oksitten yapılmış sünger benzeri yeni bir katı malzemeyi, yani Grafen Aerojeli geliştirdiler. Aerojel, hidrojenin yoğunluğunun sadece iki katı olan santimetre küp başına 01.6 miligram ağırlığındadır.

aerojel

Aerojeller çeşitli uygulamalarda kullanılabiliyor. 1930’lardan beri var olmalarına rağmen, gelişmeleri hala ilerlemektedir (örneğin, NASA’nın Cleveland’daki Glenn Araştırma Merkezi, yeni aerojel türleri oluşturmak için çığır açan birkaç yöntem icat etmiştir).

Yaygın uygulamalar arasında binalar için enerji tasarruflu malzemelerin ve sürdürülebilir ürünlerin termal performansının arttırılması, kaplamalarda yüksek performanslı katkı maddesi olarak kullanılması, yalıtım altında korozyonun önlenmesi, görüntüleme cihazlarında, optiklerde ve ışık kaynaklarında, mimari aydınlatma panelleri, spor malzemeleri ve kıyafetleri gibi birçok alanda kullanılabilir.

Uçak Motoru Sesi Kaç Desibel?

uçak motoru kaç desibel

Havaalanlarının yakınında veya yoğun uçuş yollarının altında yaşayan sakinler, uçak gürültüsünün etkilerine maruz kalabilir ve bu, insanları farklı şekillerde etkileyebilir. Kalkış, iniş ve uçuş sırasında bir uçaktan duyduğunuz gürültü seviyesinin değişebileceğini muhtemelen fark etmişsinizdir.

Uçak motorunun sesi, bir uçağın ne kadar uzakta olduğu ve motor itiş gücündeki değişiklikler gibi bir dizi farklı faktörden etkilenir. Genel olarak ölçülen uçak motoru sesi 120 ile 140 desibel aralığındadır. En yüksek desibel ise kalkış sırasından oluşur.

thumbnail
İlginizi Çekebilir
Uçaklar Neden İz Bırakır? Chemtrails Nedir?

Tepkini Göster
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir