1. Anasayfa
  2. Gündem

3000 Yılda Bir Açan Udumbara Çiçeği Nedir?

3000 Yılda Bir Açan Udumbara Çiçeği Nedir?

Budizm inancına göre 3000 yılda bir açan Udumbara çiçeği, bir çok ilimizde son olarak ise Çanakkale Beybaş köyünde görüldü. Diğer adları ile Youtan Poluo veya Avatar Çiçeği olarak bilinen bu çiçek nedir, nasıl yetişir?

Ağaçların meyveleri üzerinde, yapraklarında veya dallarında parazit olarak büyüyen Udumbara çiçeği, gövde çapı 1 mm, çiçek çapı 7 mm olan ufacık bir çiçektir. Üzerinde yaşadığı meyve veya yapraklarda dikkat çekmediği, çok küçük olduğu ve gözle görülmesi çok zor olduğu için doğada ender olarak rastlanır.

Udumbara Çiçeği Nedir?

Budizm inancına göre 3000 yılda bir açtığına inanılan ve kutsal sayılan bu çiçek ortaya çıktığı zaman bir kralın doğacağına veya çok nadir bir olayın gerçekleşeceğine inanılmaktadır. “Youtan Poluo”, anlam olarak “Cennetten gelen hayır çiçeği” olarak adlandırılan bu çiçek ağaçlarda parazit olarak yaşar.

Ağaçların dallarında, meyvelerinde veya yapraklarında yaşayan bu çiçeğin gözle görülmesi çok zor olmasından ötürü ender olarak görülür. Bazı bilim adamları ise bunun bir çiçek değil böcek olduğunu belirtmektedir. Öyle ki organizmalarının içerisinde bir böceğe ait yumurtalar olduğu iddia edilmektedir.

udumbara çiçeği

Budizm’in 3 ana dalından birisi olan Mahayana’da, Lotus Sutra metninde yer alan udumbara çiçeği açtığı zaman Dünyaya mutluluk, huzur ve barış getirecek bir kralın doğduğuna inanılır. Aynı zamanda bu çiçeğin cennetten gönderildiği düşünülmektedir.

Avatar Filminde Çiçeğin Sembolünü Görebilirsiniz

James Cameron’un yazıp yönetmenliğini yaptığı Avatar adlı filmde çiçeğin figürü mutluluğu yakalayanların üzerinde gösterilmiştir. Bu filmden sonra çiçeğin adı avatar çiçeği olarak adlandırılmaya başlamıştır.

Udumbara Çiçeği Son Olarak Çanakkale’de Görüldü

Neredeyse her yıl bir ilimizde görülen ve haberlere konu olan bu çiçek bu sefer Çanakkale’de görüldü. Daha önceleri ise erik ve fıstık üzerinde görülmüş ve haberlerin manşetlerinde yer almıştı.

udumbara çiçeği

Yapılan araştırmalarda birçok ülkede rastlanılan Udumbara, son olarak Çanakkale ilimizin Lapseki ilçesi içerisinde yer alan Beybaş köyünde görüldü. Ailesi ile birlikte bu köyde yaşayan Zeynep Ayhan isimli vatandaşımız, kiraz hasadı sırasında Youtan Poluo veya Avatar olarak da bilinen Udumbara çiçeğini gördü.

Zeynep Ayhan, kiraz yaprağının üzerinde gördüğü bu çiçeği soluncaya kadar saklamaya karar verdi. Çiçeği bulduğu için kendini şanslı hisseden Zeynep hanım hasat sırasında mola vermek için dinlendiği sırada çiçeği fark ettiğini belirtti.

Kaynak : Udumbara Çiçeği (eksisozluk.com)

Tepkini Göster
  • 5
    sevdim
    Sevdim
  • 3
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 1
    e_lendim
    Eğlendim
  • 2
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 2
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir