1. Anasayfa
  2. Eğitim

Vücudumuzdaki Organ Sayısı ve İç Organların İsimleri

Vücudumuzdaki Organ Sayısı ve İç Organların İsimleri

Yaşamamız için ihtiyaç duyduğumuz 5 hayati organ sayısı vardır. Bunlar haricinde, vücudun iyi çalışmasını sağlamak için bu hayati organlarla birlikte çalışan birçok dış organ ve iç organlar bulunmaktadır. Vücudumuzdaki toplam organ sayısı ve iç organlar ile ilgili merak ettiğiniz konuları, tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Organlar, ortak bir işleve hizmet etmek için yapısal bir birime katılan bir doku topluluğudur. Organlar, insanlar, hayvanlar ve bitkiler dahil olmak üzere birçok çok hücreli organizmada bulunur. Tek hücreli organizmalarda (bakteri gibi), bir organın fonksiyonel eşdeğeri olan organeller yer alır.

Vücudumuzdaki Organ Sayısı

Organlar, organ sistemi oluşturarak senkronize şekilde çalışır. Milyarlarca hücreden oluşan her organa bir veya birkaç görev atanır.

Kaç Tane Organımız Vardır?

İnsan vücudunda 78 organ sayısı bulunmaktadır. Yeni keşfedilen 2 organla birlikte bu sayı 80’e çıkmaktadır.

En Küçük Organımız Hangisidir?

Vücudumuzda bulunan en küçük organ Epifiz Bezi‘dir. Mercimek tanesi kadar olan bu organ 5-8mm uzunluğunda olup, hipofiz bezinin arkasında bulunan bir oyuk içerisindedir.

En Büyük Organımız Hangisidir?

Vücudumuzda bulunan en büyük iç organ Karaciğerdir.  En büyük dış organımız ise deridir.

Organ sayısı Kaç Tanedir?

Vücudumuzdaki organlar, gerçekleştirdikleri işlevlere göre organ sistemlerinde gruplanır. İnsanların 11 farklı organ sistemi vardır. İşte her sistemde bulunan bazı organ örnekleri ve organ sistemleri şunlardır:

  1. Deri (cilt, saç, tırnaklar)
  2. İskelet (kemikler)
  3. Kas (düz, kalp ve iskelet kasları)
  4. Dolaşım (kalp, arterler, damarlar)
  5. Solunum (akciğerler, diyafram, gırtlak)
  6. Sindirim (mide, bağırsaklar, karaciğer)
  7. İdrar (böbrekler, üreterler, mesane)
  8. Bağışıklık (lenf düğümleri, kemik iliği, timus)
  9. Sinir (beyin, omurilik, sinirler)
  10. Endokrin (hipofiz bezi, tiroid, adrenal)
  11. Üreme (penis, vajina, prostat, uterus )

İç Organların İsimleri

Vücudumuzun içini bilmemiz zor olabilir. Öyle ki, birçok insan böbreklerinin veya akciğerlerinin nerede olduğunu ya da bu organların ne yaptığını dahi bilmez. İnsanlar, vücuttaki bazı iç organlar olmadan da yaşayabilir. Ancak bazıları hayati öneme sahiptir ve bu organlar olmadan yaşama şansımız çok azdır. 80 adet organ sayısı içerisindeki en önemli iç organlarımız ise şunlardır:

1-Beyin

Beyin, sinir sisteminin kontrol merkezidir ve kafatası içinde bulunur. Fonksiyonları arasında kas kontrolü ve koordinasyonu, duyusal alım ve entegrasyon, konuşma yetisi, hafıza depolama, düşünce ve duyguların detaylandırılması yer alır.

2-Akciğerler

Akciğerler, göğüs boşluğunun çoğunu dolduran sünger benzeri, koni şeklindeki yapılardır. Temel işlevleri, solunan havadan kan dolaşımına oksijen sağlamak ve karbondioksit çıkarmaktır.

3-Karaciğer

Karaciğer, diyaframın altındaki karın boşluğunun sağ tarafında bulunur. Ana işlevi, vücudun aynı kalmasını sağlamak için kan içeriğini işlemektir. Karaciğer, akciğerlerin altındaki kan için bir filtre görevi gören organdır. Bu süreç yağları parçalamayı, zararlı maddeleri filtrelemeyi ve kanda uygun bir glikoz seviyesini korumayı içerir.

4-Böbrekler

Böbrekler, karın boşluğunun arkasında, omurganın her iki tarafında bir tane olmak üzere iki fasulye şekilli organdır. Fonksiyonları, atık ürünleri ve fazla sıvıyı idrar şeklinde atarak vücudun kimyasal dengesini korumaktır.

5-Kalp

Kalp, kan damarlarından tekrarlanan, ritmik kasılmalar ile kan pompalayan içi boş, kaslı bir organdır.

6-Karın

Mide, diyaframın altındaki karın boşluğunda çapraz olarak uzanan kaslı, elastik, armut şeklinde bir kesedir. Asıl amacı, gıdayı parçalayan, karıştıran ve ince bir sıvı haline getiren mide sularının üretilmesiyle gıdaların sindirilmesidir.

7-Bağırsaklar

Bağırsaklar, mide ve anüs arasında bulunur ve iki ana bölüme ayrılır: ince bağırsak ve kalın bağırsak. İnce bağırsağın en büyük işlevi, yutulan yiyeceklerin emilmesidir. Kalın bağırsak suyun emilmesinden ve katı atık malzemenin atılmasından sorumludur.

Kan Şekerini Düzenleyen Organ Hangisidir?

80 organ sayısı bulunan vücudumuzda kan şekerini düzenleyen organ Pankreas‘dır.

Pankreas, karaciğerin altında bulunan tabanca şekline benzeyen bir bezdir. Sindirim enzimlerini, ince bağırsağa ve kandaki şeker seviyelerini kontrol eden hormonlara salgılar. Pankreas olmadan yaşayabilirsiniz, ancak kan şekeri seviyelerini düzenlemek ve ek sindirim enzimlerini almak için insülin almanız gerekir.

Pankreas, insülin ve glukagon salgılar. Her iki hormon da kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde hayati bir rol oynar. Bir hormonun seviyesi ideal aralıktan daha yüksek veya daha düşükse, kan şekeri seviyeleri yükselebilir veya düşebilir.

Pankreas, insülin üretmekten sorumludur. İnsülin üreten hücreler beta hücreleridir. Bu hücreler, pankreastaki Langerhans Adacıkları olarak adlandırılan hücre kümesine dağıtılır. İnsülin, glikozun kandan komşu hücrelere taşınmasına yardımcı olarak kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olan bir hormondur.

Kaynaklar : İç Organlar (wikipedia.org)

Tepkini Göster
  • 27
    sevdim
    Sevdim
  • 10
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 2
    e_lendim
    Eğlendim
  • 6
    _rendim
    İğrendim
  • 4
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 10
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir