Sülükler tatlı suda yaşar ve etçil canlılardır fakat sadece kan emerek beslenmezler. Sülükler ne yer ve nasıl beslenir? Sülük nasıl ürer ve çoğalır? Detaylı bilgiler makalemizde…
Sülükler suya, ışığa, ısıya, sese, titreşimlere ve çeşitli kimyasallara karşı duyarlıdırlar. Tüm sülükler hermafroditlerdir, yani her birinin hem erkek hem de dişi üreme organları vardır.
Sülük Nasıl Ürer?
Sülükler cinsel olarak çoğalırlar, genellikle vücutlarını birbirine bağlarlar. Bir sülük erkek organı, diğer sülüklere bağlanan bir spermatofor veya spermi saran bir kapsül salar. Bağlandıktan sonra sperm spermatofordan çıkar ve diğer sülük derisinden geçer. İçeri girdikten sonra yumurtalıklara gider ve yumurtaları döller.
Sülükler kozalara yumurta bırakırlar ve yumurtadan çıkan yavrular, yetişkin sülükler gibi görünür ve davranırlar. Büyüdükçe çok fazla değişmezler, sadece vücutları gelişir.
Yıl boyunca donmuş veya kurumuş habitatlarda yaşayan sülükler, kendilerini çamur içine gömer ve yaşam alanı düzelene kadar uykuda kalır. Sülüklerin büyümesi, sıcaklık ve beslenmeden güçlü bir şekilde etkilenir. Koşulların iyi olması durumunda çoğu tür birkaç hafta veya bir ay içinde olgunlaşır.
Sülük Ne Yer, Nasıl Beslenir?
Sülük çeşitlerinin 4’te 3’ü bir konak üzerinde yaşar ve kan ile beslenir. Geri kalanı ise etçil olarak avlanarak beslenir. Kan ile beslenen sülüklerde bıçak gibi olan çeneleri konak üzerinde Y şeklinde kesi bırakır ve çenelerinin arkasında bulunan ağzı ile kanı emer. Salgıladığı tükürük sayesinde kanın pıhtılaşmasını önler.
Avlanarak beslenen yırtıcı sülüklerin vücutları da benzer biçimdedir. Genellikle böcek larvaları, solucan, salyangoz gibi küçük ve omurgasız canlılar ile beslenir. Genellikle yırtıcı sülükler avını emer ve yutar.
Kaynak : Sülükler Nasıl Beslenir, sülük nasıl ürer? (wikipedia.org)