1. Anasayfa
  2. Bilim

İsviçreli Firma CO2 Gazını Taşa Dönüştürüyor

İsviçreli Firma CO2 Gazını Taşa Dönüştürüyor

Yayınlanan bir rapora göre dünyanın negatif emisyon teknolojilerine ihtiyacı var. Şöyle ki Paris iklim anlaşmasına göre dünyada fazla CO2 salınımı mevcut.

Eğer küresel sıcaklıkların 2°C’den fazla artmasını istemiyorsak, negatif emisyon teknolojilerine yönelmemiz gerekiyor. Bu teknolojilerden bir tanesi ise havadan CO2 emilimidir.

İsviçreli Climeworks firması 2017 yılında havadaki CO2 gaz emilimini yaparak yer altına gönderip, taşa dönüştüren bir makine geliştirdi. Bu makine havayı emip karbondioksiti yakalıyor. Ardından kalan havayı serbest bırakıyor.

CO2 Gazı
Cihazın Çalışma Prensibi

Karbondioksit yakalandıktan sonra oluşan bileşik, ısıya maruz bırakılıyor ve sıkıştırılıp toprak altında depolanacağı yere gönderiliyor. Bu olay tıpkı yer altında petrol çıkartmaya veya gaz çıkartmaya benziyor, fakat tam tersi yönde.

Cihazın Kullanıldığı Bölgede Hava Kirliliği Ciddi Oranda Azalıyor

Climeworks firması, dünyada doğrudan hava yakalayan üç girişim firmasından birisi. Ekim 2017 İzlanda’da, bir jeotermal elektrik santralinde gösteri projesini başlattı.

Cihazlar santraldeki CO2 gazını yakalıyor ve suyla karıştırıp yer altına enjekte ediyor. Karışım bazalt ile reaksiyona giriyor ve yaklaşık 2 sene içerisinde taşa dönüşüyor.

Climeworks Hedefi Dünya Üzerinde Havadaki CO2 Gazı Üretiminin %1’ini Toplamak

Başlangıçta 50 metrik ton emisyon yapan firma, 8 Ekim 2018’de kapasiteyi 50 kat artırarak yıllık 2500 metrik tona kadar emisyon miktarını yükselttiklerini belirtti. Dünyadaki yaklaşık karbondioksit salınımı ise 40 milyar ton. Buda yaklaşık 16 milyonda 1’ine denk geliyor.

Firmanın hedefi ise bu cihazdan farklı yerlere 250 bin adet konumlandırarak dünyada üretilen karbondioksitin %1’ini toplamak. Şuanda emisyon rakamları çok düşükte olsa şirket hala gelişme aşamasında.

Toplanan CO2 Gazı, Seralarda ve Gazlı İçeceklerde Kullanılabiliyor

Karbondioksit toplama tesisinde tutulan gaz borular yardımı ile bir seraya aktarılıp sebze yetiştirmek için kullanılabiliyor. Hatta karbondioksit çeşitli filtre işlemlerinden geçtikten sonra gazlı içeceklerde de kullanılabiliyor.

Emisyon Maliyeti

Emisyon maliyetleri ise tahmin edildiği üzere oldukça maliyetli. Her 1 ton için yaklaşık 600 ile 800$ arası maliyeti var. Bunun için firma, web sitesinde mağaza oluşturarak emisyona destek verip küresel iklim krizi ile savaşmaya davet ediyor.

Climeworks Havadaki CO2
Detaylı Bilgi : www.climeworks.com

Kişisel Yorum

Bu tarz bir teknoloji geliştirilebilirse insanlığa çok faydası dokunacaktır. Fakat bu teknolojinin yanında bir şeyi yapmak bundan daha önemlidir. Oda Ağaç Dikmek.

Tepkini Göster
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir