Karayipler yakınında, Kosta Rika’da bulunan bu gizemli küreler sizce ne amaçla ve nasıl yapıldı?
Arkeolojideki en gizemli cisimlerden olan bu taş küreler, ilk olarak 1930’lu yıllarda bulundu. 1 cm çaptan, 2.5 metrelik çapa kadar büyüyen bu taşlardan yüzlercesi belgelenmiş ve kaydedilmiştir. Neredeyse hepsi sert magmatik bir taş olan granodiyoritten yapılmıştır.
İşçiler İçerisinde Altın Var Diye Dinamitle Patlattı
İlk taş 1930’lu yıllarda United Fruit Company adlı firma tarafından Kosta Rika’nın Diquis bölgesinde, meyve ağacı ekimi sırasında, işçiler tarafından bulundu. İşçiler bölge temizleme sırasında irili ufaklı birçok taş topladı. Bazı işçiler içerisinde altın veya değerli taş bulma umuduyla birçoğunu patlattı.
Günümüzde Resmi Binalarda Dekor Amaçlı Kullanılıyor
Bazıları tarafından insan eliyle yapıldığı düşünülen bu taşlar 300 adetin üzerindedir ve büyük çaplı olan taşlar 16 ton ağırlığa ulaşmaktadır. Günümüzde hastane ve okul gibi resmi kurumların dekorasyonu olarak kullanılıyor. Müzelerde de bir çok örneği mevcut. Ayrıca ülkedeki zengin evlerin bahçelerinde de bu taşlara rastlayabilirsiniz.
Taş Küreler Hala Tehlike Altında
Gizemli toplar ilk bulundukları günden itibaren tehlike altında. Bazıları hazine avcıları tarafından toplandı, bazıları ise tarımsal faaliyetler sırasında parçalandı. 1950’li yıllarda gizemli taşlardan 50 tanesinin bulunduğu konumda olduğu kaydedilmişti. Bugünlerde ise orijinal konumunda olan taşlar bir elin parmağını geçmiyor.
Benzer taşlara Paskalya Adaları, Meksika, Bosna Hersek, İskoçya, ABD, Sırbistan ve Japonyada’da rastlanmıştır. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Aşağıda anketimize katılabilirsiniz:
Kaynak : The Stone Spheres of Costa Rica