1. Anasayfa
  2. Mühendislik

Drenaj Borusu Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Drenaj Borusu Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Atık suyu uzaklaştırmak için kullandığımız en önemli malzeme drenaj borularıdır. Farklı kullanım alanları ile birlikte bir çok drenaj borusu çeşitleri mevcuttur.

Evlerimizden veya bir endüstriden gelen atık suların bertaraf edilmesi gibi en önemli görevi yerine getirdikleri için son derece önemlidirler.

Bataklık benzeri koşulları ve toprak erozyonunun neden olduğu taşkınları önlemek için de önemlidirler. Artık farklı drenaj problemleri için kullanılan farklı drenaj borusu çeşitleri vardır.

Günümüzde en çok kullanılan drenaj boruları PVC ve polietilen borularıdır. Ancak bunların dışında da atık su akışını taşımak için kullanılan çeşitli borular da vardır.

Drenaj Borusu Kullanım Alanları

Drenaj borusunun ana amacı evlerden, ofislerden, binalarından veya endüstriyel alanlardan gelen atık suların uzaklaştırılmasıdır. Suyun düzgün ve verimli bir şekilde atılması, su birikmesini önleyerek sel, yapısal hasar, toprak erozyonu ve diğer sorunlara mahal vermemektir.

drenaj boru tipleri

Bu drenaj boruları hem malzeme hem de kullanım açısından farklılık gösterir. Bazı drenaj boruları, çatılar gibi belirli alanlardan suyu çıkarmak için kullanılırken, bazıları ise malzeme ve bileşim özellikleri nedeniyle yalnızca suyu yeraltına taşımak için kullanılır.

Drenaj borusunun türü genellikle projenin durumuna bağlı olacaktır. Yalnızca fiyata dayalı seçim yapmak, başarısızlığın sonuçlarının ciddiyeti nedeniyle genellikle yetersizdir.

Drenaj borusunun türünü belirlemek için kullanacakları üç nitelik, dayanıklılık, boyut ve kurulum kolaylığıdır.

Tipik olarak, neredeyse tüm yeni drenaj boruları, tüm hava ve zemin koşullarına dayanıklı olacak şekilde plastiktir. Şimdi drenaj boru çeşitlerine detaylı bir şekilde bakalım.

Drenaj Borusu Çeşitleri

Uygun drenaj felaketi önleyebilir. Özellikle yollarda ve kişisel mülklerde meydana gelen sel, kişisel tehlikeye yol açabilir. Ayrıca araçlara, evlere ve diğer değerli eşyalara da zarar verebilir.

Yeterli drenajı sağlamanın bir yolu, suyun istemediğiniz alanlardan akmasını sağlamak için drenaj boruları yerleştirmektir. Gerekli drenaj borusu tipi, drenaj durumuna bağlı olacaktır.

1-PVC Drenaj Boruları

pvc drenaj boruları

Polivinil klorür borular ucuz, dayanıklı ve montajı kolay olduğu için drenaj sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. PVC borular atık su şebekesinde yaklaşık %75’lik bir paya sahiptir.

Bu borular herhangi bir basınca dayanacak kadar güçlüdür ve iki parçayı birleştirmek için yapıştırıcıya ihtiyaç duyar, bu da lehimleme veya kaynaklama işlemlerinde zaman kazandırır. Bu PVC boruların tek dezavantajı rijit olmaları ve istenilen şekle bükülememeleridir.

2-Oluklu Polietilen Drenaj Boruları

Koruge Drenaj Boruları

Oluklu drenaj boruları, drenaj sistemleri için güçlü, dayanıklı ve uygun maliyetli çözümlerdir. Ayrıca polietilen, kimyasal olarak inert bir plastiktir ve yüksek derecede aşınmaya dirençlidir.

Bu tip drenaj boruları, en zorlu çevre koşullarına ve aşırı hava koşullarına karşı kendilerini kanıtlamıştır. Nitekim drenaj boru hatlarının yaklaşık %90’ı oluklu polietilenden yapılmıştır.

3-Beton Drenaj Boruları

beton drenaj boruları

Ağır hizmet projeleri için beton drenaj boruları başka bir kurulum seçeneğidir. Yerel bulunabilirlik, etkin maliyet, dayanıklılık, bu boruları yaygın kullanılan drenaj boruları haline getirmiştir.

Bu boruların yaygın olarak kullanılmasının bir diğer nedeni de çevre dostu olması ve diğer plastik borulardan farklı olarak yanıcı olmamasıdır.

4-Kil Drenaj Boruları

kil drenaj boruları

Yine plastik borulara göre çevreci ve güçlü olan kil drenaj borularıdır. Bu borular güçlü ve çevre dostu olmasına rağmen, aşırı hava koşulları ve atık su basıncı nedeniyle çatlamaları muhtemel olduğundan, belirli bir süre içinde değiştirilmeleri gerekir.

Bununla birlikte, günümüzde kil boruları daha sert ve daha dayanıklı hale getirmek için bir beton tabakası ile kaplanmıştır.

5-Dökme Demir Drenaj Boruları

dökme demir drenaj boruları

Dökme demir borular genellikle evsel kanalizasyon uygulamalarında kullanılır ve atık suyun içinden akıp geri dönüşüm amacıyla arıtma merkezine ulaşmasını sağlamak için yer altına kurulur. Bu borular dayanıklılıkları ile bilinir. Bakım veya onarım gerektirmez ve yüz yıldan fazla dayanabilir.

6-Bakır Drenaj Boruları

bakır drenaj boruları

Bakır borular bir zamanlar evsel su ve drenaj hatlarında yaygın olarak kullanılıyordu. Ancak, bu boruların yerini PVC veya plastik aldı.

Bakır boruların artık oldukça pahalı ve bir süre sonra paslanma eğilimi gösteriyor olması nedeniyle kullanımı neredeyse bitirmiştir.

Ayrıca, bu boru hatları soğuk iklimlere dayanıklı olmayıp içlerindeki su donması halinde patlaması muhtemeldir. Bu nedenle, günümüzde drenaj sistemlerinin bir parçası olarak çok nadiren kullanılmaktadırlar.

7-Galvanizli Drenaj Boruları

galvaniz drenaj boruları

Galvanizli borular 1900’lü yılların başlarında kanalizasyonlarda yaygın olarak kullanılıyordu. Uygun maliyetli ve kolay erişilebilir oldukları için popülerdiler.

thumbnail
Önerilen Yazı
PPRC Boru Çapları ve DN – İnç Karşılıkları

Kısa sürede sızıntı, yüksek bakım ve renk solması gibi çeşitli sorunlarla karşılaşılmış ve bu boru hatları plastik veya PVC borularla değiştirilmiştir. Bu boruların günümüzde drenaj işleri için kullanıldığını çok nadiren görülmektedir.

Tepkini Göster
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir