B12 anemisi hakkında bilgiler, b12 anemisi belirtileri ve tedavisi için yapılması gerekenler…
B12 eksikliği vücudunuzda B12 vitamininden yeterince bulunmadığı anlamına gelir. Vücudunuzda oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri oluşumu için B12 vitaminine ihtiyacımız vardır. Yeterli B12’ye sahip olmamak ise b12 anemisine yol açabilir, bu da vücudunuzda yeterli kırmızı kan hücresine sahip olmadığı anlamına gelir.
B12 anemisi kendinizi zayıf ve yorgun hissetmenize neden olabilir. B12 vitamini eksikliği düşünmeyi, hafızayı etkileyebilir, unutkanlığa yol açabilir.
B12 Anemisi Nedir?
B-12 anemisi, vücudumuzun B-12 vitamini eksikliği nedeniyle yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığı bir durumdur. Bu vitamin, kırmızı kan hücreleri yapmak için gereklidir. Kırmızı kan hücreleri ise vücudumuzun her yerine oksijen taşır. Yeterli kırmızı kan hücresi olmadan, dokularımız ve organlarınız gerekli oksijeni alamaz. Yeterli oksijen olmadan vücudumuz da sağlıklı bir şekilde çalışamaz.
B12 anemisi olan kişiler, besinlerden yeterince B12 vitamini ememezler. Bu da B12 vitamini eksikliğine yol açar.
B12 vitamini eksikliğinin farklı sebepleri de olabilir. Ameliyatlar, enfeksiyonlar, ilaçlar ve yanlış diyet bunlar arasında yer alır. Bu durum haricindeki diğer nedenlerden kaynaklanan B12 vitamini eksikliğine ise pernisiyöz anemi denir.
Bu tür anemilerde kırmızı kan hücreleri normal bir şekilde gelişmez. Çok büyük ve oval şeklinde olurlar. Sağlıklı kırmızı kan hücreleri normal şartlarda yuvarlak olur. Anemisi olan kişilerde kırmızı kan hücreleri normalden daha erken ölebilmektedir.
B12 Eksikliği Belirtileri
B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan aneminiz varsa, aşağıdaki gibi belirtiler olabilir:
- Cildinize soluk sarı bir renk
- Baş dönmesi
- Denge sorunları
- Yürüme zorluğu
- Ağrılı ve kırmızı bir dil (glossit)
- Ağız ülseri
- Karıncalanma
- Zayıf koordinasyon
- Yavaş refleksler
- Yürüme ve hareket etme şeklinizdeki değişiklikler
- Görme problemleri
- Sinirlilik
- Depresyon
- Düşünme, hissetme ve davranış biçimindeki değişiklikler
- Muhakeme etme, kavrama gibi zihinsel yeteneklerinizde bir düşüş olabilir.
Not : Bu belirtilerde bazıları, b12 vitamini eksikliği olan ancak anemi rahatsızlığı olmayan kişilerde de görülebilir.
B12 Anemisi Tedavisi
B12 anemisi, B12 vitamini takviyeleri ile tedavi edilebilir. B12 vitamini takviyesi almak seviyenizi normale döndürür, böylece belirtileriniz görülmez. B12 vitamini seviyenizi normal tutmak için muhtemelen yaşamınız boyunca takviye almanız gerekecektir.
Vücutta depolanan B12 miktarı, alınan miktarla doğrudan ilişkilidir. Ana tedavisi ise B12 vitamini enjeksiyonlarıdır. İlk başta kısa sürede 5 ila 7 enjeksiyon olabilir. Bu tedavi genellikle 48 ila 72 saat içinde etki eder, bu nedenle kan nakline gerek kalmaz. Sonunda enjeksiyonlar ayda bir yapılabilir ve muhtemelen hayatın sonuna kadar devam edecektir. B12 vitamini istenirse ağızdan da alınabilir. Böylece enjeksiyon korkusu olanlar için alternatif bir tedavi olacaktır.
B12 anemisi doktor yardımı alınarak tedavi edilebilir. Bununla birlikte, folik asit, demir ve C vitamini gibi sağlıklı kan hücresi gelişimi için iyi dengelenmiş bir beslenme gereklidir.
Eksikliğin altında yatan neden tedavi edilmedikçe, B12 vitamini takviyesi ömür boyu sürdürülmesi gerekir.
Kaynak : B12 anemisi (en.wikipedia.org), B12 Vitamini Eksikliği (acibadem.com.tr)