Yan yatmış varil gibi dönen gezegen, dünyaya yakınlık sırasında altıncı olan Uranüs’tür. Uranüs’ü 1871’de astronot William Herschel keşfetmiştir. Tuhaf bir gezegen olarak bilinen Uranüs büyük, soğuk ve ters dönme özellikleriyle diğer gezegenlerden farklılık göstermektedir.
Yan Yatmış Varil Gibi Dönen Gezegenin Özellikleri
Yan yatmış varil gibi dönen gezegen Uranüs dünyaya uzak olan gezegenler arasındadır. Büyüklüğü ile dikkat çeken gezegenin taşıdığı özellikler şu şekildedir:
- Uranüs güneşe yakınlık sırasında yedinci olan gezegendir. Güneşe en uzak gezegenlerden biridir.
- Çok uydusu olan gezegenler arasında bulunan Uranüs’ün uydu sayısı 27’dir. Uydu sayısı fazla olan 3. Gezegendir.
- Uranüs güneş etrafındaki dönüşünü tam 84 yılda tamamlamaktadır.
- 18 saatte kendi etrafındaki dönüşünü tamamlamaktadır.
- Uranüs gezegeninde ortam sıcaklığı -214 derecededir. Sıcaklık olarak gezegenler arasında en soğuk olan gezegendir. Bunun nedeni olarak da gezegenin içinde ısı kaybı yaşanması gösterilmektedir.
- Gezegen dünyanın 14 kat ağırlığındadır.
- Gezegen yine dünyanın 64 kat büyüklüğündedir.
- Şu ana kadar yapılan araştırmalardan elde edilen sonuca göre gezegende yaşam bulunamamıştır. Gezegenle ilgili keşfedilmemiş çok fazla konu olduğu ve bu nedenle de araştırmaların devam ettiği gezegenler arasındadır.
- Gezegenin çevresinde koyu halkalar bulunmaktadır, bu halkaların 10-13 tane olduğu bilinmektedir, halkaların bir metre çapında olduğu bilinmektedir.
- Çekim gücü çok kuvvetli olan gezegenin buna bağlı olarak yörünge hızı da fazladır.
- Yan yatmış varil gibi dönen gezegen Uranüs dünyadan görülebilmektedir. Gezegenin bir ısı kaynağı olmadığı için görünümü sönmüş bir yıldız gibidir.
- Gezegenin rengi mavidir. Mavi rengini üzerinde bulunan çok büyük ve derin olan okyanustan aldığı bilinmektedir.
Uranüs Neden Yan Yatmış Varil Gibi Dönüyor?
Uranüs’ün dönme şekli hakkında farklı öngörüler bulunmaktadır. Bunlardan ilki Uranüs’ün bir çarpışma yaşayıp yan yatması şeklindedir. Diğer bir açıklama ise gezegenin çok büyük bir uyduya sahip olduğu bu uydunun çekim kuvvetine bağlı olarak Uranüs’ün yan yatmasına neden olduğu yönündedir. Bu eğiklik 98 derece olarak bilinmektedir. Uranüs’ün neden ters yönde döndüğü hakkında henüz kesinleşmiş bir bilgi bulunmamaktadır.
Kaynak: Uranüs Nasıl bir Gezegendir?(milliyet.com.tr), Güneş Sistemindeki Gezegenler ve Özellikleri (egzegen.com), Uranüs’ün tuhaf özellikleri (eksisozluk.com)