1. Anasayfa
  2. Eğitim

Kalp Kası Nedir, Nasıl Çalışır, Özellikleri Nelerdir

Kalp Kası Nedir, Nasıl Çalışır, Özellikleri Nelerdir

Kalp kası (miyokard), kalbin kalın orta tabakasını oluşturur. İskelet ve düz kas ile birlikte vücuttaki üç kas türünden biridir.

Vücudumuzda üç farklı kas türü vardır, bunlar:

  1. İskelet kası (diğer bir adı ile çizgili kas)
  2. Kalp kası
  3. Düz kas

kas çeşitleri

Bu tür kaslar yalnızca kalbimizde bulunur. Diğer kas türlerinin aksine, kalp kası asla yorulmaz. Dinlenmek için hiç ara vermeden otomatik ve sürekli çalışır. Kalp kası, kalbimizden kanı göndermek için kasılır ve kalbimizi kanla doldurmak için gevşer.

Kalp Kası Nedir?

Kalp kası, kalbi oluşturan kas türüdür. Tıpkı iskelet kası gibi, kalp kası da şeritlidir çünkü sarkomer adı verilen ayrı birimlerden oluşur. Bu sarkomerler, miyofibriller oluşturmak için uçtan uca bağlanır ve bu miyofibrillerin çoğu, hücrenin sarkoplazmasında bulunur. Ancak kalp kası diğerlerinden farklı olarak istemsiz çalışır.

Kalp kası hücreleri genellikle tek (merkezi) bir çekirdeğe sahiptir. Hücreler genellikle dallıdır ve özel bağlantılarla sıkıca bağlanır. Hücrelerin uçlarının başka bir hücreye bağlandığı bölgeye “interkalasyonlu disk” denir. Boşluk bağlantıları, kas hücrelerinin elektriksel olarak birbirine bağlanmasına izin verir, böylece eşzamanlı olarak atarlar.

Kalp kasının hızlı, istemsiz kasılması ve gevşemesi, kardiyovasküler sistem boyunca kan pompalamak için hayati önem taşır. Bunu başarmak için, kalp kasının yapısı, koordineli bir şekilde kasılmasını ve yorgunluğa direnmesini sağlayan farklı özelliklere sahiptir.

Kalp Kası Nasıl Çalışır?

kalp kasılmaları

Kalp kası dokusu, kalbimizin istemsiz hareketlerle kan pompalamasını sağlamaya çalışır. Bu yönüyle, onu kontrol edebileceğiniz iskelet kası dokusundan ayıran bir özelliktir. Bu hareketini kalp pili hücreleri adı verilen özel hücreler aracılığıyla yapar. Bunlar kalbinizin kasılmalarını kontrol eder. Sinir sistemi, kalp pili hücrelerine, kalp atış hızımızı hızlandırmaya veya yavaşlatmaya yönlendiren sinyaller gönderir.

Kalp pili hücrelerimiz, diğer kalp kası hücrelerine bağlıdır ve sinyalleri iletmelerine izin verir. Bu durum, kalp kasında bir kasılma dalgasıyla sonuçlanır ve bu da kalp atışımızı oluşturur.

Kalp Kasının Özellikleri

  • Kalp kası lifleri, kalsiyumun neden olduğu kalsiyum salınımı adı verilen kalp kasına özgü bir mekanizma kullanarak uyarma-kasılma eşleşmesi yoluyla kasılır.
  • Uyarma-kasılma kuplajı, bir elektriksel uyaranı (aksiyon potansiyeli) mekanik bir yanıta (kas kasılması) dönüştürme sürecini tanımlar.
  • Kalsiyumun neden olduğu kalsiyum salınımı, kalsiyum iyonlarının kardiyomiyositin içine iletilmesini sağlar ve iyonların sitoplazmaya daha fazla salınmasını tetikler.
  • Kalsiyum, repolarizasyon meydana gelmeden önce kas hücresi depolarizasyonunun süresini uzatır. Kalp kasında kasılma, miyozin başının adenozin trifosfata (ATP) bağlanması nedeniyle meydana gelir ve bu daha sonra aktin filamentlerini sarkomerin merkezine çeker.

Kalp kası dokusu, vücudunuzdaki üç kas türünden biridir. Sadece kalbinizin atmasını sağlayan koordineli kasılmaları gerçekleştirir. Kalp kasınızın verimli çalışmasını sağlamak ve kalp rahatsızlığı riskinizi azaltmak için haftanın birkaç günü egzersiz yapmamaya çalışın.

Kalp kası, Miyokard – epikardiyum (AKA viseral perikardiyum) adı verilen ince bir dış tabaka ve bir iç endokard ile çevrilidir. Koroner arterler kalp kasını besler ve kalp damarları bu kanı boşaltır. Kardiyomiyositler, kalp kasını oluşturan tek hücrelerdir. Kardiyomiyositlerin birincil işlevi, kanı dolaşım sisteminden pompalamak için gereken basıncı uygulamaktır.

Kaynaklar; Kalp ve Dolaşım Sistemi (acikders.ankara.edu.tr), Kalp Kası (wikipedia.org)

Tepkini Göster
  • 1
    sevdim
    Sevdim
  • 0
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 1
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 1
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir