İskoçya Rüzgarla 2 İskoçya’ya Yetecek Enerji Üretiyor

rüzgar türbini

İskoçya rüzgar türbinleri ile ilk altı ay içerisinde ülkenin enerji ihtiyacının tam 2 katını üretti.

Weather Energy sisteminde yayınlanan rakamlara göre, ocak ve haziran ayları arasında rüzgar türbinleri, 4.47 milyon eve yetecek enerji ürettiği belirtiliyor.

Bu rakam ise İskoçya’daki ev sayısının neredeyse iki katına eşit. İskoçya ayrıca rüzgar enerjisi üretiminin toplam enerji üretimine oranında lider ülke konumunda.

İskoçya Rüzgar Enerjisi

WWF (Dünya Yaban Hayatı Fonu) iklim ve enerji politikaları müdürü Robin Parker ise bu durumu şöyle özetliyor; “Bunlar inanılmaz rakamlar, İskoçya’nın rüzgar enerjisi devrimi liderliğini sürdürüyor. Ülkenin başından sonuna hepimiz temiz enerjiden faydalanıyoruz, iklimde bunu gösteriyor.”

Önerilen Yazı
Uçaklar Neden İz Bırakır? Chemtrails Nedir?

İskoçya Yenilenebilir Enerjiye Daha Fazla Yatırım Yapacak

Geçen sene Scottish Power şirketi, fosil yakıtları rüzgar enerjisi karşısında düşüşe geçiren ilk büyük enerji şirketi olmayı başardı. Gaz ve hidro santrallerini ise 702 milyon Pounda sattı. Bundan sonrasında ise şirket, yenilenebilir enerji için dört yıl süresince 5.2 milyar Pound yatırım yapmayı planlıyor.

Türkiye’de Rüzgar Enerjisinin İstatistikleri

İskoçya’da üretilen bu enerji miktarı başta İngiltere olmak üzere dünyanında dikkatini çekmiş durumda. Zira İngiltere en çok deniz rüzgarı potansiyeline sahip ülkeler arasında lider konumunda. Ülkemizde ise rüzgar enerjisi üretimi ile ilgili bazı istatistikler aşağıda verilmiştir.

Türkiye’deki Rüzgar Enerjisi Santralleri için Kümülatif Kurulum
2018 Yılı Türkiye’de Rüzgar Enerjisi Santrallerinin Elektrik Üretimindeki Payı
İşletmedeki Rüzgar Enerjisi Santrallerinin İllere Göre Dağılımları

Tablodaki verilerde, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TUREB) 2019 ocak ayı raporundan faydalanılmıştır.

Rüzgar Santralinin Gaz Yakıtlı Elektrik Santrali İle Karşılaştırılması

7000 rüzgâr türbini, 1 adet gaz yakıtlı elektrik santraliyle yaklaşık olarak aynı enerjiyi üretiyor. Her bir türbin yaklaşık 300 ton çeliğe ihtiyaç duyuyor, buda 300 ton metalürjik kömürün erimesini gerektiriyor.

Kömürün yakılması ise 600 ton CO2 üretiyor. Beton temellerinde kullanılan CO2 faktörü, imalat, montaj, bakım ve diğer maliyetler… Dahada kötüsü bir çok plastik / kauçuk / bakır kablo uzunluklarını döşemek gerekecek.

Ve bütün bunlar yapılırken bir sürü hayvan ölecek doğa katledilecek. Tercih ise yine bizde bitiyor. Cebe giren para mı, yoksa çocuklarımıza temiz bir çevre bırakmak mı?

Mobil sürümden çık