1. Anasayfa
  2. Eğitim

Aynı Anlama Gelen 10 Anlatım Bozukluğu Örneği

Aynı Anlama Gelen 10 Anlatım Bozukluğu Örneği

En çok kullandığımız, öğrenince şaşırmayacağımız fakat öğrendikten sonrada kullanmaya devam edeceğimiz 10 anlatım bozukluğu örneğini beraber inceleyelim.

Spontane gelişen konuşmalarımız ve yazışmalarımız sırasında kurduğumuz cümleler içerisinde anlatım bozuklukları olabilir. Karşı taraf konuyu idrak edip anlayabilir fakat dikkatli biriyse bu hatalar gözünden kaçmaz.

Öyle ki; eğer dikkatli biriyseniz, yukarıda yazdığım 2 satır cümlede bile bir çok anlatım bozukluğu bulabilirsiniz. 🙂

1. Arka Fon

arka fon anlatım bozukluğu

Özellikle video çeken kişilerin son dönemde çok kullandığı bir kelime olan “arka fon” basit bir anlatım bozukluğu örneğidir. Fon zaten arka anlamına gelir. “Arka fon” ise aynı anlamın tekrarı gibidir. Hatta öyle ki, bazıları “arka fon background” demektedir.

2. Örneğin Mesela

örneğin mesela

“Örnek” kelimesinin eş anlamlısı TDK tarafından “misal” olarak belirtilmiştir. “Mesela” ve “örneğin” ise aynı manaya gelmiş iki eş anlamlı sözcüklerdir.

3. Nüans Farkı

nüans farkı

Nüans; çok ince ayrıntıya sahip fark demektir. “Nüans farkı” ise bir anlatım bozukluğu örneğidir.

4. Karşılıklı Tartışmak

karşılıklı tartışmak anlatım bozukluğu örneği

“Karşılıklı tartışmanın bir anlamı yok” demek yerine “tartışmanın bir anlamı yok” denilmesi gerekir. Çünkü tartışma eylemi karşılıklı yapılır.

5. Sabah Kahvaltısı

sabah kahvaltısı

“Bugün sabah kahvaltısını babam hazırlayacakmış.” cümlesinde sabah kahvaltısı bir anlatım bozukluğudur. Kahvaltı zaten sabah yapıldığı için “bugün kahvaltıyı babam hazırlayacakmış” cümlesi kullanılmalıdır.

6. Ayağına Ayakkabı Giymek

ayağa ayakkabı giymek

“Nisa ayağına yeni aldığı ayakkabıları giydi” yerine, “Nisa yeni aldığı ayakkabıları giydi” cümlesi kullanılmalıdır. Çünkü ayakkabı sadece ayağa giyilir, “ayağına” kelimesi gereksiz bir kullanımdır.

7. Depo Full Dolu

depoyu full doldurmak

“Arabanın deposu full dolu” yerine, “arabanın deposu dolu” cümlesi kullanılmalıdır. Full İngilizce dolu anlamına gelir ve gereksiz bir kullanımdır.

8.Yüksek Sesle Bağırmayın

yüksek sesle bağırmak

“Çocuklar sınıfta yüksek sesle bağırmayın” bir anlatım bozukluğu örneğidir. Bağırmak, yüksek sesle yapılan bir eylemdir. Doğru kullanımı “çocuklar sınıfta bağırmayın” olmalıdır.

9.Alçak Sesle Fısıldamak

anlatım bozukuğu örnekleri

“Kulağıma alçak bir sesle fısıldadı” yerine “kulağıma fısıldadı” cümlesi kullanılmalıdır. Fısıldamak, alçak sesle yapılan bir eylemdir.

10.Açık ve Net

her şey açık ve net

Çok sık kullanılan bir tabir; “açık ve net”. İkisi de aynı anlama gelmektedir. “Olaylar gayet açık ve net” yerine “olaylar gayet açık” cümlesi kullanılmalıdır.

Tepkini Göster
  • 0
    sevdim
    Sevdim
  • 1
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 1
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir