Merhaba arkadaşlar. Öncelikle yazıma Google’a teşekkürlerimi bildirerek başlamak istiyorum. Zorlu bir süreç oldu fakat içeriklerimizi kopyalayan bir siteyi Google’dan resmen sildik. Telif hakkı şikayeti ile başarıya ulaştık.
2021 Ocak ayından başlayarak yaklaşık 9 ay boyunca önemli ve hit alan içeriklerimizi resimler dahil kopyalayan bir site vardı. Ve ilginç bir şekilde bu site Google sıralamalarında bizden daha öne çıkıyordu.
Bunu fark etmemiz yaklaşık 3 ayımızı aldı, daha sonra Google’ın farklı şikayet servislerini kullandık fakat işe yaramadı. Aslında bu işin çok kolay olduğunu ve kısa sürdüğünü anlamamız ise yaklaşık 6 ayımızı aldı.
Kopya İçerikli Site Şikayeti ve İçerik Kaldırma Nasıl Yapılır?
Bir sitenin görsellerinizi, orijinal yazılarınızı, sözlerinizi ve telif hakkına giren içeriklerinizi izinsiz aldığından eminseniz aşağıdaki adımları takip ederek sizde başarıya ulaşabilirsiniz.
1. DMCA’ya kayıt olun
DMCA.com‘a kayıt olarak websitenizi, resimlerinizi ve hatta sosyal medya paylaşımlarınızı bile koruyabilirsiniz. Daha hızlı ve kesin çözümler için avukatların devreye girdiği ücretli servisleri de mevcut.
2. Google Search Console üzerinden spam şikayette bulunun
Diğer bir yöntemle devam edelim. Google webmaster tools’da şikayet servisi mevcut. Bu adrese giderek ve formları doğru bir şekilde doldurarak kopya içerik şikayetinde bulunun.
3. Google Telif Hakkı şikayetinde bulunun
İşte benim sonuç aldığım çözüm. Yaklaşık 2 günde Google içeriklerimi kopyalayan siteyi hem sıralamadan sildi hem de bu siteye sağlam bir ceza kesti.
Bu adrese giderek şikayette bulunmak istediğiniz platformu seçin. Eğer bir websiteyi şikayet etmek istiyorsanız “Google Arama” seçeneğini kullanarak aramadan kaldırma talep edebilirsiniz. Veya bir Youtube videosu telif hakkın ihlal ettiyse “Youtube” seçeneğini kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki konularda içerik ve telif hakkı şikayetinde bulunabilirsiniz;
- Google Arama
- Blogger/Blogspot
- Google Haritalar ve ilgili ürünler
- Google Play: Uygulamalar
- YouTube
- Google Görseller
- Google Reklamı
- Drive ve Dokümanlar
- Picasa
- Google Alışveriş
- Google+
- Google AMP Cache
- Google Arts & Culture
- Google Asistan
- Chrome Web Mağazası/Uzantılar Galerisi
- Cloud Firestore
- Google Cloud Platform
- Data Studio
- Google Domains
- Feedburner
- Firebase
- Gmail
- Google URL Shortener (goo.gl)
- Google Grupları
- Google News
- Google Play Kitaplar
- Poly
- Stadia
Telif hakkı şikayetinde bulunduktan sonra bu bağlantı üzerinden süreci gözetleyebilirsiniz. Benim yaklaşık olarak 2 gün sürdü ve başarılı bir şekilde 6 tane adresi onaylattırdım.
Umarım bu konuda sizde başarılı olursunuz. Takıldığınız bir konu olursa yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Size hızlı bir şekilde yardımcı olmaya çalışacağım.