Dünya’da bazen bir öküz 4 erkeğe bedeldir (M.Ö. 2350). Sosyal medyada dolaşan Sümerlere ait çivi yazısı olduğu iddia edilen ve müzede çekilmiş bir fotoğraf olduğu belirtilen bu tablet gerçek mi? Yoksa yalan mı?
Sosyal medya üzerinde son günlerde viral olan bu paylaşım herkes tarafından paylaşılıyor. Sorgulamadan ve araştırılmadan yapılan paylaşıma dolayısıyla herkes inanıyor. Bu yazımızda müzede çekildiği iddia edilen bu fotoğrafın bizce neden doğru olmadığını sizlerle paylaşacağız.
“Dünya’da Bazen Bir Öküz 4 Erkeğe Bedeldir” Paylaşımı Doğru mu?
Müzelerde bulunan orijinal Sümer tabletleri ile karşılaştırdığımızda bu tabletin gerçek olmadığına dair bir kaç tespit yaptık. Tabi ki bunlar kesin tespitler değil ve inanıp inanmamak size kalmış.
- Orijinal Sümer tabletlerinde her bir sembolün etrafı çerçeve kaplı. Resimdeki görselde ise çizgili defterde yazılır gibi satır satır semboller işlenmiş.
- Tablet sanki yeni yapılmış gibi üzeri hala parlıyor. Eski tabletlerin üzerinde ise tarihin izini ve yıpranmışlığı görebilirsiniz.
- Fotoğraftaki tablette semboller kalın uçlu bir cisim tarafından oluşturulmuş. Oysaki orijinal tabletlerde her bir sembolün ince uçlu bir alet ile yapıldığını ve izlerinin daha derin olduğunu görebilirsiniz.
- Basit bir ahşap parçasının üzerine sabun kalıbı gibi bir tablet konulmuş ve üzerinde hiç bir açıklama bulunmayan basit bir etiket. Sizce ne kadar inandırıcı.
- Etiket üzerinde “Bir Öküz 4 Erkeğe Bedeldir” yazılmış. “Bir” yazı ile “4” ise rakam ile yazılmış. Müzeler bu tarz açıklamalara dikkat eder. Ayrıca hiç bir detay yok. Nerede bulunduğu veya neden yapıldığı gibi.
- En son satırda sadece 2 sembol var ve çalışma yarım kalmış gibi. Orijinal tabletlerde ise neredeyse hiç bir boşluk yok.
- Her bir sembol normalde bir şeyi temsil eder. Örneğin öküz bir sembol, erkek için bir sembol, Dünya için bir sembol gibi. Bu yazıyı toplasan 7 sembol eder fakat fotoğrafta 7’den fazla sembol mevcut.
- Muhtemelen birisinin şaka amaçlı hazırladığı bir çalışma ve çekilen fotoğraf sonrası viral olan bir paylaşım.
Orijinal tabletlere ait görseller arkeofili.com adresinde alınmıştır.