Torbalı Balık Ağı Nedir?

torbalı balık ağı

Torbalı balık ağı, şeklinden dolayı bu ismi almıştır. Genellikle bulmacalarda trata olarak bilinir. Bilinen şekliyle torba biçimindeki ağın sığ sulara bırakılıp tekrar çekilmesi yöntemiyle balıkların avlanmasıdır.

Çok kolay kullanıldığı için yaygındır, özellikle tekneler için uygundur. Ancak bununla birlikte daha büyük boyutlu gemilerde de kullanılabilir.

Balık Ağı Çeşitleri

Balık ağı çeşitleri avlanacak balığın cinsine göre tercih edilmektedir. Genel olarak tüm ağ çeşitleri sağlam ipten üretilir, çünkü hem deniz dalgası hem balığın sürekli hareket ettiği düşünüldüğünde son derece dayanıklı olması gerekmektedir.

Gırgır ağlar, en etkili avlanma sağlayan ağ çeşitlerindendir. Sürü halindeki balıkların avlanmasında kullanılır. 2 bölümden oluşur, birisi balıkların yakalandığı bölüm, diğeri ise balıkların girdiği uzun bölümdür.

  1. Trol ağı, hem tek gemi ile çekileni hem de 2 gemi ile çekilen türleri bulunmaktadır.
  2. Uzatma ağı, balıkların ağa takılması sonucunda ağın çekilerek balıkların avlanması şeklinde çalışmaktadır.
  3. Serpme ağı, nehirlere ve göllere atılır, balıklar çarptığında da ağ çekilir ve balıklar avlanır. Sığ sularda kullanılır. Serpme ağın kullanımı çok kolaydır,  bu nedenle de tercih edilmektedir. Daha çok alabalık ve sazan bu ağlarla avlanır.
  4. Torbalı balık ağı, kıyı sürütme ağları ya da diğer ismiyle trata olarak adlandırılır. Ağlar da germe, çevirme ve çevirme gibi metotlarla kullanılır. Adından da anlaşılacağı gibi kıyılarda kullanımı uygundur. Çevirme tekniği ise sürütme tekniğinin tam tersi, derinlerde kullanılır.

Torbalı Balık Ağı Nasıl Kullanılır?

Torbalı balık ağı sürütme ağlarının bir çeşididir. Kıyıya yakın yerlerde kullanımı uygundur. Kıyıya yakın yerlerden suyun dibi sürütülmek suretiyle alınan ağlardır. Torba biçimindedirler. Bu ağ çeşidinin görüntüsü ortada bir torba şeklinde ağ ve bu ağın her iki kenarında da bulunan kanatlar şeklindedir.

Kanatlardan birine ip bağlanır ve bu ip kıyıda kalır. Ağla birlikte akarsuya ya da göle girilir, sonrasında ağın kalan diğer kısımları suya bırakılır ve tekrar kıyıya gidilir. Kıyaya gidilirken bir yandan da ağ çekilmeye başlanır. Bu sırada torba şeklindeki ağa düşen balıklar toplanır.

Faydalı Bir Bilgi
Balık Isırması Durumunda Ne Yapılmalı? Balık Isırması Belirtileri

Kaynak: Su Ürünleri Avcılığında Kullanılan Ağların Özelikleri ve Avcılıkta Kullanım Zamanları (docplayer.biz.tr)

Mobil sürümden çık