Sait Faik Abasıyanık Türk edebiyatının en önemli yazarlarından birisidir. Gerek okul kitaplarında gerekse kitapçılarda ve kütüphanelerde hemen herkes onun en azından bir hikayesiyle karşılaşmıştır. Bu nedenle adı anıldığında büyük bir merak uyanır.
Sait Faik’le alakalı en çok araştırılan konulardan birisi Sait Faik Müzesi olmakta, müzenin nerede, nasıl olduğu merak edilmektedir.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi Tarihi
Sait Faik Müzesi, İstanbul Burgazada’da yer almaktadır. Burgazada, Çayır Sokak No:15 adresinde bulunan müze, aslında bir köşktür.
Sait Faik’in babası Mehmet Faik Bey 1939 yılında vefat ettikten sonra annesi Makbule Hanım bu köşkte hayatına devam etmiştir. Yazar da kışları Şişli’de kalmış, yazları buraya annesinin yanına gelmiştir.
Daha sonraki yıllarda Sait Faik’in hastalığı ortaya çıkmış, bunun üzerine son on yılını bu köşkte geçirmiştir. Vefatının ardından da annesinin isteği üzerine bu köşk bir müze haline getirilmiştir.
Makbule Abasıyanık 1954 yılında bir vasiyetname hazırlayarak varlıklarının büyük kısmını, Sait Faik’in eserlerinin telif hakkını ve köşkü Darüşşafaka Cemiyetine bırakmış, köşkün müze yapılmasını şart koşmuştur.
Müze 22 Ağustos 1959 tarihinde ziyarete açılmıştır. 1964 yılında vasiyet cemiyete intikal etmiş ve bu tarihten sonra bakım, onarım gibi her türlü sorumluluğunu cemiyet üstlenmiştir.
Sait Faik Müzesi Ulaşımı
Sait Faik Müzesi Burgazada’da Gezinti Yolu Caddesinde yer almaktadır. Merkezi bir konumda olduğu için ulaşım son derece rahattır.
Şehir hatları vapuru ya da mavi Marmara hatları ile gidilebilir. Yine Kabataş ve Bostancı’dan kalkan vapurlar da yakınından geçmekte, Kadıköy en yakın ilçe olduğu için buradan kısa sürede, kolayca ulaşılabilmektedir. Vapurdan indikten sonra en fazla beş dakika yürüyerek varılabilmektedir.
Sait Faik Müzesinde Sergilenenler
Sait Faik Abasıyanık Müzesi 8 bölümden oluşmakta, her bölümde yazarın hayatına tanıklık etme fırsatı olmaktadır. İlk üç bölüm misafir, yemek ve yatak odasından meydana gelirken dördüncü ve beşinci bölümlerde yazara ait mektuplar, kişisel eşyalar, müsvedde kağıtlar yer alır. Panolarda bilgi notları bulunur.
Sonraki bölümlerde çalışma masası, okul defteri, gözlük ve daha pek çok eşya bulunur. Bunların her biri ziyaretçiyi bir tarih ve edebiyat yolculuğuna çıkararak Türk edebiyatının en güzel eserlerinin hangi şartlarda, nasıl yazıldığına tanıklık ettirir.
Kaynak: Sait Faik Abasıyanık Müzesi (wikipedia.org), (saitfaikmuzesi.org)