Plastik maddelerin doğadan yok olabilmesi için binlerce yıl geçmesi gerekirken, kenevir plastiğinin 80 günde tamamen kaybolduğunu biliyor muydunuz? Kenevirden yapılan plastikler toksik maddeden imal edilmemiştir, doğada parçalanabilir. Üstelik kenevir plastiği petrolden üretilen plastiğe göre çok daha güçlüdür ve hafiftir.
Dünyada toprakları ve denizleri kirleten petrol türevi plastik her yeri sarmıştır ve sarmaya devam etmektedir. Plastiğin yok olması için ise binlerce yılın geçmesi gerekmektedir. Plastik kirliliği, dünyadaki her ülkenin karşılaştığı ortak bir sorundur ve çözülmesi gerekmektedir.
Her yıl atılan plastik sayısı o kadar fazladır ki dünyayı yaklaşık dört kez çevreleyebilir. Sayı arttıkça ekosistem kötüleşmeye devam etmektedir. Dikkat edilmezse bir süre sonra yediğimiz içtiğimiz şeylerin içerisinde plastik olmaması kaçınılmazdır. Araştırmalar, bazı ülkelerdeki insanların yüzde doksanından fazlasının kimyasal BPA testinin pozitif çıktığını tespit etmiştir.
Plastik kirliliğinin ne kadar tehlikeli olduğu abartılmış değil, aksine apaçık bir gerçektir. Hem sağlık hem de çevresel bir tehlikedir. Son dönemde bu problemin çözümü için ise kenevir plastiği denen, geleneksel plastiğe daha iyi bir alternatif olan bir ürün gelişmiştir. Plastiği oluşturan selülozdur ve petrolden kolaylıkla üretilebilir.
Petrolden yapılan plastikler toksinlerle doludur. Bu nedenle kişinin sağlığı için tehlikelidir. Aynı zamanda çevrede büyük bir hasara yol açar. Alternatif kenevir plastiği ise kenevirden yapılır. Kenevirin bir selüloz rezervuarı olduğu bilinmektedir ve petrol bazlı plastiklerin aksine sürdürülebilir olduğu söylenebilir.
Kenevir Plastiği Biyolojik Olarak Nasıl Parçalanır?
Petrol bazlı plastiklerin önemli bir sorunu, biyolojik olarak parçalanabilir olmamasıdır. Petrol bazlı plastikten yapılmış bir şişenin uzun süre bozulmadığı söylenebilir. Market poşetleri, su şişeleri, elektronik ürünler, ambalajlar vb. petrol bazlı plastiklerden yapılan ürünlerden bazılarıdır. Bu nedenle plastik kirliliğinin üstesinden gelinmesi gereken bir sorundur.
Kenevir plastiği gibi biyobozunur polimerler için ise aynı şey söylenemez. Kenevir plastiği, tamamen parçalanabilir duruma gelir çünkü biyolojik olarak parçalanabilir polimerlerden üretilmiştir.
Ayrışması uzun yıllar alan muadillerinin aksine, kenevir plastiğinin raf ömrü altı aydan azdır. Bu süre içinde kenevir plastiğinin ayrışacağı anlamına gelir. Özelliği sayesinde kenevir plastikleri sonsuza kadar kolayca geri dönüştürülebilir.
Asıl sorun ise, petrol bazlı plastiklerin geri dönüşüm işleminin kenevir plastiği içeren işlemle karşılaştırıldığında toksik madde açığa çıkartmasıdır. Geleneksel plastikler geri dönüştürülürken genellikle toksinler çevreye yayılır. BPA gibi bu toksinler ise hem vücudumuz hem de Dünyamız için bir tehdittir.
Kenevir Ekiminin Serbest Olduğu İller
- Amasya,
- Antalya,
- Bartın,
- Burdur,
- Çorum,
- İzmir,
- Karabük,
- Kastamonu,
- Kayseri,
- Kütahya,
- Malatya,
- Ordu,
- Rize,
- Samsun,
- Sinop,
- Tokat,
- Uşak,
- Yozgat,
- Zonguldak
BPA’dan Uzak Durun, Biyobozunur Polimer Tercih Edin!
Kenevir plastiği toksik değildir. Geleneksel plastiklerin yalnızca çevre için değil, insanlar için de tehlikeli olduğu bilinmektedir. Hormon sisteminin çalışma şeklini bozan BPA gibi endokrin bozuculara sahiptirler. BPA ve türevleri vücuda girdikten hemen sonra bir hormon olan östrojen gibi davranırlar.
BPA gibi endokrin bozucuların kansere, doğum kusurlarına, öğrenme güçlüklerine vb. yol açtığı bilinmektedir. Bazen, endokrin bozucular suya veya toprağa karışarak hem sağlığımızı hem de çevreyi yok eder.
Plastik, kenevirden yapıldığında toksik olmadığı için bu sorunlar önlenir. Kenevir plastiği, petrol bazlı plastikler gibi tehlikeli endokrin bozuculardan yapılmaz. Normal plastiklerden farklı olarak üretilirken havaya toksin atmaz.
Kenevir Plastiği İle Ne Yapılabilir?
Petrol esaslı plastikler kullanılarak yapılabilecek her şey kenevir plastiği ile de yapılabilir. O halde geleceğimizi neden yok edelim? Ülkelerin plastik sorunu için acilen ciddi adımlar atması gerekmektedir.
Kenevir plastikleri ile üretilebilecek bazı şeyler şunlardır:
- Elektronik ürünler
- Makyaj malzemeleri
- Konteynerler
- Çantalar
- Şişeler
- Tekneler
- Araba parçaları
- Mobilya
- Pipetler
Kenevir plastikleri ile daha bir çok şey yapılabilir. Hem çevre dostu hem de uygun maliyetli bir ham maddedir.
Kenevir Plastiği Neden Çevre Dostudur?
Kenevir plastiğini tercih etmenin getirdiği avantajlardan biri de çevreye oldukça az zarar vermesidir. Araştırmalarda belirtilenlere göre, şuan havada bulunan karbondioksitin geçtiğimiz 80.000 yıl içinde oluşan miktardan daha fazla olduğunu biliyor muydunuz?
Hemen hemen herkes küresel ısınmanın nedeninin karbondioksit olduğunu bilir. Sera etkisi denen şey budur. Karbondioksitin artan yaygınlığı, fosil yakıtların kullanımıyla bağlantılıdır. Geleneksel plastikler petrolden ve diğer fosil yakıtlardan üretildiği için karbondioksit miktarında artışa neden olur.
Plastik kullanımı ile karbondioksit emisyonları artmıştır. Kenevir plastiğinin kullanılması ile sera etkisi büyük ölçüde azabilir. Kenevir, havadaki karbondioksiti emmek için tasarlanmıştır ve kolayca oksijene dönüştürülebilir.
Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu ve İmperial College of London tarafından yapılan araştırmalar, deniz kuşlarının yaklaşık yüzde altmışının bağırsaklarına plastik yerleştiğini göstermiştir. 2050 yılı yaklaştığında, miktarın yüzde doksan dokuza çıkması bekleniyor.
Genellikle plastik yoğun güneş ışığına maruz bıraktığınızda küçük parçalara ayrılıyor ve bu parçalar deniz yaşamının içlerine doğru yol alıyor. Biz farkına varmadan, bir hayvandan diğerine geçiyor. Gerçekten plastik kirliliği ile ilgili sorunlara son vermek istiyorsak, biyobozunur polimer olan plastiklerin kullanımına geçilmesi oldukça önemlidir.
Kaynak : Science is amazing (twitter.com)