Karayolları Köprü Yüksekliği Standardı

köprü yüksekliği standartı

Karayollarında en önemli husus güvenliktir. Yayaların, sürücülerin, araçların ve çevrenin güvenliğini riske atmamak için çeşitli yasal düzenlemeler yapılmakta, denetimler gerçekleştirilmektedir.

Bu açıdan karayolları köprü yüksekliği standartları çok önemlidir. Çünkü karayollarının pek çok yerinde köprüler bulunmakta, bunlar hem çoklu yol düzenlemelerinde hem de yaya geçitlerinde kullanılmaktadır.

Köprüler trafik güvenliğini ve yaya güvenliğini sağlamada önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle boyutlarına ve konumlarına göre köprü projeleri yapılmakta, bunların her birisi için bütçe ve emek ayırılmaktadır.

Yönetmeliğe Göre Köprü Gabari Yüksekliği

Köprülerle alakalı sık sık gabari kavramı gündeme gelmektedir. Gabari, motoru olan veya olmayan araçların köprü altından güvenli bir şekilde geçebilmesi için en yüksek boyutlar manasına gelmektedir.

Üstgeçit ve köprülerin gabari standardı 4.5 metredir. Her ne kadar alt sınır belirlenmiş olsa da üst sınır belirlenmemiştir ve çoğu zaman da alt sınırın da üzerinde köprü yüksekliği belirlenerek köprüler inşa edilmektedir. Bunun başlıca nedenleri şunlardır:

  • Zaman içinde zeminde yeni çalışmaların yapılması nedeniyle asgari yüksekliğin altına düşülmemesi,
  • Araçların çoğu zaman denetimlere rağmen asgari yük yüksekliğinin üzerinde yükleme yapmaları,
  • Araçların sayısının ve modellerinin artmasıyla 4 metrenin üzerinde yükleme yapabilmeleri,
  • Karlanma, buzlanma gibi çeşitli çevresel etmenlerle zemin yüksekliğinin yükselebilmesi ve durumda risklerin en aza indirilmesi.

Otoban Köprü Yüksekliği

Otoban köprü yüksekliği standartları da tıpkı diğer alanlarda olduğu gibi 4.5 metredir. Fakat çoğu zaman 4.80, 4.90 metre yükseklikte dahi otoban köprüleri yapılabilmektedir.

Her ne kadar köprüler yönetmelikteki asgari sınırın üzerinde inşa edilseler de sık sık köprülerde kazalar meydana gelmektedir. Bunlar genellikle kamyonların kasalarını açık unutmaları nedeniyle olmaktadır.

Kamyonların, iş araçlarının kasaları açıldığında doğal olarak asgari yüksekliğinin çok daha üzerinde uzama olmakta, bu nedenle de kasalar köprülere, üstgeçitlere takılmaktadır.

İkinci olarak araçlar yönetmelikte belirtilenden daha yüksek yük yükleyebilmektedirler. Kimi zaman iş makineleri, prefabrik evler vs. taşınmakta, bunlar fazla yüksek oldukları için kazalar oluşmaktadır.

Kaynak : 4.5 metre’den sonrası yüksek tehlike (hurriyet.com.tr)

Mobil sürümden çık