Yandex ve Google Haritalar’da Trafik Yoğunluğu Nasıl Hesaplanıyor

google map

Google haritalar, yandex haritalar ve bazı navigasyon cihazları trafik yoğunluğunu ve durumunu size bildirip rotanızı buna göre ayarlıyor.

Eğer gideceğiniz nokta üzerindeki yolda trafik sıkışıklığı var ise zaman kazanmanız için sizi alternatif yollara yönlendiriyor. Peki ama bunu nasıl yapıyorlar? İşte bunu sizlere açıklamaya çalışacağım.

Özellikle İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu şehirlerde artık navigasyon cihazlarını kullanmak mecburi oldu. Dijitalleşen çağımız ile en kıymetli şey haline gelen zamanı değerlendirmek için insanlar yine dijital çağın teknolojisinden faydalanıyor.

Çoğu kişide bulunan akıllı telefonlar sayesinde artık yolumuzu çok daha rahat buluyoruz. Üstelik en kısa zamanda en kestirme yol üzerinden. Bu yazımızda haritalar trafik durumunu nasıl alıyor bunu açıklayacağız.

Trafik Yoğunluğu Anlık Olarak İletiliyor

Bir konumdan, gideceğiniz diğer konuma rota oluşturduğunuz anda Google ve Yandex haritalar gibi uygulamalar size trafiğin durumunu kırmızı, sarı ve yeşil renkler ile özetliyor. Ve standart olarak kullanıcıyı trafiğin en az olduğu, en kestirme yola doğru yönlendiriyor.

Herkes tarafından sanılanın aksine trafik yoğunluğu uydu resimleri ile belirlenmiyor, bunun çok daha kolay ve ekonomik bir yöntemi var, oda bizim gibi uygulamayı kullanan kullanıcılar. 

Google ve Yandex Haritalar Trafik Yoğunluğunu Nasıl Biliyor?

Google, trafik yoğunluğunu belirlemek için sizin telefonunuzu kullanıyor. Akıllı telefon üzerinden haritayı kullanırken doğal olarak konum bilginizi de paylaşıyorsunuz. Konum bilginizi edinen Google, anlık olarak belirli zaman içerisindeki araç hızınızı da hesaplayabiliyor.

Sonuçta basit bir formülü var Hız=Yol/Zaman. Yani kısaca Google, trafik yoğunluğunu belirlemek için uydu resimlerini felan kullanmıyor. 

Yandex ise biraz daha farklı bir strateji ile çalışıyor. Telefon sinyallerini kullanıyor. Bazı operatör firmaları ile anlaşarak telefonunuzdan gelen sinyal bilgileri ile o alandaki yoğunluğu ölçüyor.

Buna ek olarak Yandex, bazı araç takip sistemini kullanan firmalar ile de çalışıyor. Örneğin bir kargo şirketine ait bütün araçlarda takip sistemi bulunuyor ise, bu araçlardan edinilen hız ve konum bilgisine göre trafik bilgisi elde edilebiliyor.

Ayrıca yine Google’da olduğu gibi Yandex haritalar uygulamasını indirdiğinizde konum bilginizi otomatik olarak paylaşmış oluyorsunuz.

Bazı belediyelerde trafik bilgisi sunuyor. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi yoğun kullanılan kamera ve sensörler yardımı ile trafik bilgisini kendi telefon uygulamaları üzerinden paylaşabiliyor.

Fakat bu uygulamalar belirli noktalarla sınırlı kaldığı için yetersiz kalabiliyor. Zira Google ve Yandex map ara sokaklara kadar trafik verisini paylaşabiliyor.

Kaynak : Ekşi Sözlük

Mobil sürümden çık