Eskrim Nedir? Eskrim Sporunun Dalları ve Tarihçesi

eskrim nedir

Eskrim sporu uzaktan tehlikeli görünmesine rağmen, yaştan bağımsız olarak herkesin katılabileceği en güvenli sporlardan birisidir.

Futbol veya jimnastik gibi sporların daha güvenli olduğu düşünülse de eskrim bunlardan daha az yaralanma oranına sahiptir.

Eskrim Nedir?

Eskrim, hem beden hem de zihin için bir meydan okuma olan, sabır, kararlılık, disiplin ve rekabetçiliğin bir karışımını gerektiren, geleneksel ve prestijli bir olimpik spordur. Halk arasında kılıç oyunu olarak da bilinir.

Eskrim; el becerisi, dayanıklılık, esneklik, zarafet ve genel zindeliği geliştirirken, katılımcılara zihnin problem çözme yeteneklerini geliştirme fırsatı veren spor dalıdır.

Kolay öğrenilir ve hatta görme engellilerin ve tekerlekli sandalye kullananların ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir. Eskrim, herkesin yapabileceği bir spordur.

Eskrim, fiziksel, entelektüel ve duygusal uyarımın benzersiz bir karışımını sağlar. Formda kalmanın ve yeni insanlarla tanışmanın harika bir yoludur.

Eskrim Sporunun Dalları

Eskrimin tarihi, Avrupa klasik tarzında uygulanan geleneksel kılıç ustalığı becerilerine dayanmaktadır.

Modern eskrimin üç şekli vardır, bunlar;

  1. Flore
  2. Epe
  3. Kılıç

Üçünde de kazanma puanları, silahınızın rakibin vücuduna teması yoluyla elde edilir. Her formun farklı türde bir silahı ve kuralları vardır. Temelleri aynıdır ancak eskrimciler genellikle bir tanesinde uzmanlaşır.

Eskrim Hangi Ülkeye Aittir?

Eskrimin tarihi tartışmalıdır ve gerçek belgelerin olmaması nedeniyle izini sürmek zordur. “Eskrim” Kelime anlamı farklı çağrışımlara sahiptir ve bazıları eski Fransızca’da “korumak, korunmak” anlamına gelen Latince “defensus”, “savunma” kelimesinden geldiğini düşünür.

Eskrim sporu, eski Mısır’a kadar (yaklaşık 5000 yıl öncesine) dayanmaktadır. MÖ 1190’a dayanan eski bir Mısır kabartma resmi, koruyucu giysiler giyen ve körleştirilmiş kılıçlarla kılıç dövüşü yapan insanları gösterir.

Eskrim okulları 15. yüzyılda İtalya’da popüler hale geldi ve İtalyan eskrim ustaları İngiltere, Fransa ve İspanya’da kılıç ustalığı öğretti.

Sporun popülaritesi giderek yayıldı ve 19. yüzyılın sonlarında eskrim, asil erkeklerin eğitiminde önemli bir parça olarak kabul edildi.

Nasıl Oynanır?

Maç Süresi

  1. Müsabakalar hakemin “Fence” komutu ile başlatılır ve “Dur” dediğinde durdurulur.
  2. Maç üç dakikalık eskrimden sonra veya kılıç eskrimde sekiz dokunuştan sonra sona erer.
  3. 15 puanlık maçta, eskrimciler her üç dakikada bir birer dakikalık mola verirler.
  4. 15 temaslı bir maçta dokuz dakika veya beş temaslı bir maçta üç dakika geçmişse, maç bitmiş sayılır ve mevcut skorlar final skorları olarak alınır.

Geçiş Hakkı (Öncelik)

  • Her ikisi de aynı anda geçerli bir saldırı/vuruş yaparsa hangi eskrimciye puan verileceğini belirlemek için kılıç ve folyo eskrimde kullanılan bir karar verme kriteridir.
  • Epe eskrimde, her ikisi de aynı anda geçerli vuruşlar yaparsa, her iki eskrimci de bir puan alır.

Cezalar

Kural ihlallerinde ceza verilir ve ceza kartı gösterilir. Sarı kart, başka bir işlem yapılmayan bir uyarı anlamına gelir. Bir eskrimciye kırmızı kart, rakibine bir dokunuş verir, siyah kart ise eskrimcinin yarışmadan ihraç edildiğini gösterir. Başlıca ceza şunlardır:

  • Rakip ile bedensel temas kurmak, ekipmanı çıkarmak, maçı geciktirmek eskrimciyi sarı kartla cezalandırır.
  • Her türlü şiddete başvurmak, ekipman üzerinde uygun denetim işaretleri almamak, eskrimciyi kırmızı kartla cezalandırır.
  • Müsabakanın sırasını bozmak, kontrol işaretlerini tahrif etmek, bir eskrimcinin kırmızı kartla cezalandırılmasına ve sonraki herhangi bir ihlalde siyah kart cezası verilmesine neden olur.
  • Selam vermeyi reddetme, doping ve açık hile gibi protokollerin ihlali eskrimciyi siyah kartla cezalandırır.

Kuralları

Şimdi eskrimin bazı temel kurallarını sıralayalım:

  • Eskrimciler maskelerini takmadan önce kılıçlarını kullanarak birbirlerini selamlamalı, ardından hakem ve yardımcıları selamlamalıdır. Bundan sonra maskeler takılmalıdır.
  • Flore ve Epe’de yalnızca silahın ucuyla yapılan dokunuş geçerlidir, ancak kılıç kullanıldığında geçerli bir dokunuş elde etmek için tümü kullanılabilir.
  • Bir eskrimci oyun sırasında silahı kaybederse, diğeri bir dokunuş yapabilir. Silahı kaybeden onu savunan kişi ise, o zaman etik bir mesele olarak, dövüş durdurulur ve ancak iki eskrimci yarışmak için yerlerine geri döndüklerinde oyun devam eder.
  • Bir eskrimcinin rakibinden koridorun kenarından kaçması durumunda, bir metre geri çekilmek zorunda kalır ve savaş kaldığı yerden devam eder. Şeritten aşağı kaçtıysa, puan rakibe verilir.

Bu yazımız ilginizi çekebilir
7 Uyurlar İsimleri ve Hikayesi

Kaynak : Eskrim (wikipedia.org)

Mobil sürümden çık