1. Anasayfa
  2. Hayvanlar

Fare Neye Gelir? Fare Işığa Gelir mi?

Fare Neye Gelir? Fare Işığa Gelir mi?
Evde fare var. Ne yapmalıyım?

Evinizde fare olduğundan şüphe ediyor musunuz? Evde fare varsa ne yapmalı? Fare neye gelir? Fare ışığa gelir mi? Fare Türleri Nelerdir? Fareden nasıl kurtulunur? Aşağıdaki 4 adımı takip ederek çözüme ulaşabilirsiniz…

İnsanların en tiksindirici bulduğu hayvan anketi yapılsa, muhtemeldir ki fare bu ankette başı çeker. Herkesin en büyük korkularından birisi evde fare bulunmasıdır. Siz de evde fare varsa ne yapmalı ve fare neye gelir sorusunun cevabını merak ediyorsanız doğru yere geldiniz. Evinizde fare olup olmadığını anlayabilmeniz için önce onları biraz da olsa tanımanız şart.

Bu 4 adımı takip ederek fare sorununu kökünden çözeceğiz; fare türünü belirleyeceğiz, evde fare olduğuna dair belirtileri inceleyeceğiz, farenin neye geldiğini öğreneceğiz ve en son olarak fareden kurtulma yollarını deneyeceğiz. Şimdiden başarılar…

1-Farenin Cinsini Belirleyin

İlk önce evinize gelen fare türünü belirlemeniz geldiği yeri bulmanızda faydalı olabilir. Aslında fare türleri bu yazıda saymakla bitmeyecek kadar çoktur fakat burada evleriniz için zararlı olarak kabul edilebilecek olan türlerden bahsedeceğiz.

Tarla Faresi

Tarla Faresi

Tarla fareleri şehir hayatlarında çok rastlanmayan daha çok tarım alanları için sıkıntı yaratabilecek olan türdür. En büyük tarla faresinin uzunluğu yaklaşık 10 cm civarındadır. En belirgin özelliği karın bölgesinde bulunan beyaz ve yanlarında bulunan sarı tüyleridir. Kafa bölgesinde de kum rengi tüyleri mevcuttur. Kış mevsiminde sebzelerin ve meyvelerin depolandığı alanlar tarla farelerinin en çok hücum edeceği alanlardır.

Ev Faresi

Evde fare var

Ev farelerinin en önemli özelliği tüm yıl boyunca aktif olmaları ve tehdit oluşturmalarıdır. Boyut olarak tarla faresi ile benzer özelliklerde olup boyu uzunluğunda kuyrukları bulunur. Ayakları ve kafası küçük, gözleri ise büyüktür. Evinizden uzak tutmanız gereken fare türlerinin başında gelmektedir.

Sarı Saha Faresi

Sarı Saha Faresi

Özellikle kırsal kesimler için tehdit oluşturan fare türüdür. İsmini, boyun bölgesindeki şerit şeklindeki kürkün renginden almaktadır. Patlak gözlere ve diğer türlere nispeten daha büyük kulaklara sahiptirler. Bu kemirgenler elektrik kablolarını da hedef olarak belirlediklerinden yangın çıkarma tehlikeleri sebebiyle dikkat edilmesi gereken türlerdendir.

Lağım Faresi (Sıçan)

Lağım Faresi

Diğer fare türlerine göre daha uzun (40 cm.ye kadar varan) olan lağım fareleri kahverengi ve gri renkli kürke sahiptir. Dışkılarının kapsül şeklinde olması evlerde bıraktıkları izler açısından önemli bir bilgidir. Lağım fareleri hem etçil hem otçuldur. Ölü hayvanlar da bu tip farelerin hedefi durumundadır. Su içmeyi çok severler ve bu sebeple genelde mümkün olduğunca su kaynaklarına yakın bulunmayı tercih ederler.

2-Farenin Bıraktığı İzleri Takip Edin

Evde fare varsa ne yapılmalı sorusunun cevabına geçmeden önce evde fare olduğunu gösteren bazı ipuçlarına değinmekte fayda var. Aşağıdaki gibi belirtiler evinizde bulunuyorsa fareden kurtulma yöntemlerini incelemelisiniz.

Farelerin Çıkarttığı Sesler ( ♫ ♪ )

Evde fare varlığından şüpheleniyorsanız, öncelikli olarak farelerin çıkarttığı sesleri dinlemelisiniz. Özellikle gecenin sessizliğinde duvarlardan kemirme, çiğneme veya tırnakların yere sürtünmesini hissettiren sesler duyuyorsanız evinizde fare olma ihtimali vardır ve evinizi mutlaka kontrol etmelisiniz. Özellikle geceleri yemekleri kemirmek için ortaya çıkacak farelerin mutfağınızda bu sesleri çıkarması muhtemeldir.

Duvarlarda ve Tahta Eşyalardaki İzler ( /// )

Fareler kemirgen hayvanlar olduğu için güçlü bir diş yapısına sahiptirler ve bu güçlü dişleriyle evinizdeki fare mutlaka duvarlarda, mermer yüzeylerde veya ahşap mobilyalarınız da kemirme izleri bırakacaktır. Evinizde bu izlere rastladıysanız artık şüphelerinizi yoğunlaştırmanın ve tedbirleri araştırmanızın zamanı geliyor demektir.

Saksı İçindeki Topraktaki Delikler ( O )

Fareler duvarlar ve ahşap yüzeyleri olduğu gibi evdeki saksıların içindeki toprakta da aşınma oluşturabilirler. Bu sebeple evde fare olduğundan şüphe duyuyorsanız saksıları da kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

Fare Pislikleri ( ~~ )

Evinizde fareler varsa mutlaka bir yerlere fare pisliği veya idrarı bırakacaktır. Evinizde fare olup olmadığının en önemli kontrollerinden bir tanesi fare pisliği veya idrarının izini sürmektir.

3-Fare Neye Gelir Araştırın

fare neye gelir

Evde fare varlığından şüpheleniyorsanız ve aramayla vakit kaybetmek istemiyorsanız evinizde bulundurduğunuz şeylere ve evinizin düzenine mutlaka dikkat etmelisiniz. Tüm gıda maddelerinin ağzının açık bırakılması farelere birer davetiye niteliği taşımaktadır. Yine yere düşen yemek taneleri de farelerin besin kaynağı olup evinizi bir hedef haline getirmektedir.

Farelerin en sevdikleri yiyeceklerin evde saklanması konusuna ekstra hassasiyet göstermek önemlidir. Güçlü dişleri ile her şeyi kemire bilen fareler için çikolata, et, hububat, kaşar peyniri ve tahıllar gibi besin kaynakları ilgi çekici yiyeceklerdir.

Kirli ve dağınık ortamlar da fareleri çekecek bir etken olmaktadır. Çöpler farelerin ilgi odağı olabileceğinden çöp torbalarının ağızları mutlaka kapalı tutulmalıdır.

Ek bilgi : Farelerin insanlar ile teması birçok hastalığı beraberinde getirir. Özellikle farelerden yiyeceklere bulaşan virüsler hastalıklara neden olmaktadır. Örneğin bulaşıcı olmayan Hanta Virüsü buna örnek gösterilebilir.

Fare Işığa Mı Gelir Karanlığa mı?

Farelerin gözleri ışığa insan gözünden farklı bir biçimde tepki verir. Fareler karanlıkta veya çok kısık ışıklı ortamda iyi görebilirler. Diğer bir deyişle fareler geceyi seven hayvanlardır. Dolayısıyla farelerin daha çok geceleri ve karanlıkta tehdit oluşturduğunu söyleyebiliriz. Yani kısaca fare ışığa gelir mi? sorusunun cevabı hayır olacak.

Bunlara ek olarak ışığın farelerin metabolizmaları üzerine de olumsuz etkileri mevcuttur. Yapılan deneyler geceleri sürekli ışığa maruz kalan farelerin daha uyuşuk ve tembel bir tavır sergilediklerini göstermiştir. Hatta bu bilgiler ışığında farelerden korunmak için üretilmiş elektronik cihazlar dahi mevcuttur. Bu cihazlar parlak ve flaş patlaması şeklinde ışık yayarak fareleri korkutarak sizden ve evinizden uzak tutabilmektedir.

Fare Neye Gelir?

Fareler çok aç kaldıklarında kıyafet gibi sert malzemeleri dahi yiyebilirler. Fare neye gelir sorusunun cevabı ise yemek artıkları, et, böcek, kaşar peyniri, çikolata gibi yağlı yiyecekler farenin favori yiyecekleri arasındadır. 

4-Evde Fare Varsa Ne Yapılmalı?

evde fare varsa ne yapılmalı?

Evde fare var denildiğinde akla gelen kediler farelerin doğal düşmanıdır. Evde hayvan beslemeyi düşünenler farelerden korunmak için kedi sahiplenebilir.

Fare sorununu ortadan kaldırabilecek bir diğer yol olan fareleri doğal yollar ile uzaklaştırmaktır. Bu bitkisel çözümler içerisinden özellikle nane yağını kullanarak, fare ilaçlarına gerekmeden çözüme ulaşabilirsiniz. Bunun yanında çay ağacı yağı, defne yaprağı ve nane yaprağı doğal fare kovucu ve kaçırıcı olarak adlandırılabilir.

Daha kesin ve hızlı çözüm arayışında olanlar için fare istasyonu veya fare kapanı da bir seçenektir. İçlerine farelerin ilgisini çekecek yiyeceklerin konulduğu bu tuzaklar fareleri yakalayacaktır.

Eczanelerde satılan fare ilaçları da evinizdeki farelerden kurtulmanız için önemli bir araçtır ancak bu kimyasalların insan sağlığına da zarar verebileceği göz önünde bulundurulduğunda en güvenli yol bu işin profesyonellerine teslim edilmesidir.

Kaynaklar:
Fare Türleri
Evde Fare Olduğunun İşaretleri
Fareler Işığa Gelir mi?

Tepkini Göster
  • 3
    sevdim
    Sevdim
  • 3
    alk_lad_m
    Alkışladım
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 13
    _rendim
    İğrendim
  • 2
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 2
    k_zg_n_m_
    Kızgınım!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir