70 Milyon Yıl Önce Bir Gün 23 Saat 30 Dakikaymış

Dinozorların Zamanında Bir Yıl

Yapılan araştırmalara göre dinozorların yaşadığı dönemde; bir gün 23 saat 30 dakika, bir yıl 372 günmüş…

Dünyada bir günün 24 saat, bir yılın 365 gün 6 saat olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. ABD’de yapılan yeni bir araştırma ise bu durumun her zaman aynı olmadığını kanıtlar nitelikte.

Öyle ki araştırmayı yapan bilim adamları, dinozorların çağında Dünyanın kendi etrafında daha hızlı dönmesinden ötürü günlerin ve yılların bilindiği gibi olmadığını belirttiler.

70 Milyon Yıl Önce Dünya Daha Hızlı Dönüyordu

Amerikan Jeofizik Birliği (AGU), mezozoik zamanın üç alt bölümünden birisi olan geç kretase dönemine ait bir yumuşakça fosilini inceledi ve bu birlik ilginç sonuçlara ulaştı.

Geç kretase döneminde yaşayan istiridye fosili üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde istiridye kabuğunun her gün bir katman kalınlaştığını düşünen bilim adamları, fosil üzerinde yer alan katmanları özel ekipmanlar sayesinde saydılar.

Fosil

İncelemeler sonucunda bir günün 23 saat 30 dakika, bir yılın da 372 gün olduğunu tespit ettiler. Böyle bir sonuç çıkmasının nedeni ise dünyanın geç kretase döneminde kendi etrafında daha hızlı dönmesidir.

Analizde kullanılan fosilin bilimsel adı; “Torreites Sanchezi”. Yapılan araştırmalar ile bu canlının Umman dağları civarında yaklaşık 9 sene yaşadığı analiz edilmiştir.

Günümüz mercanlarının yaşamında rol edindiği düşünülen bu canlı dinozorları yok eden meteor ile birlikte yok olmuştur.

Fosil Aynı Zamanda Yaşadığı Ortamın Su Sıcaklığı Hakkında Bilgi Veriyor

İncelenen bu fosil ile birlikte bulunduğu ortamdaki su sıcaklığı hakkında da bilgi edinildi. Öyle ki sanılandan farklı olarak o döneme göre ortamın daha sıcak olduğu ve su sıcaklığının yazın 40°C civarında, kışın ise 30°C civarında olduğu belirtiliyor.

Kaynak : ntv.com.tr

Mobil sürümden çık